Żywienie dzieci i młodzieży

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. W okresie wzrostu i rozwoju organizmu wpływa nie tylko na samopoczucie, stan zdrowia, funkcje poznawcze, lecz także pomaga chronić organizm przed wieloma poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi w późniejszych etapach życia. Znaczenie dla zdrowia mają również prawidłowe nawyki i zwyczaje żywieniowe, które najczęściej kształtują się właśnie w młodym wieku.
Zestawienie bibliograficzne pt. „Żywienie dzieci i młodzieży” gromadzi piśmiennictwo z lat 2010-2020 i zawiera 73  opisy. Zestawienie zostało opracowane na podstawie baz danych Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Opolu oraz baz Biblioteki Narodowej.
Materiał bibliograficzny został uporządkowany alfabetycznie z podziałem na książki i artykuły z czasopism. Wydawnictwa zwarte dostępne w PBW w Opolu i filiach oznaczone są sygnaturą.

Wydawnictwa zwarte:

1. Badania uwarunkowań zachowań żywieniowych młodzieży / Anna Kołłajtis-Dołowy. – Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2010. – 219, [1] s., [4] k. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.

2. Budowa somatyczna, sprawność fizyczna i charakterystyka sposobu odżywiania dzieci i młodzieży z powiatu bieszczadzkiego / Brożyna Maciej, Godek Łukasz, Śliż Maciej, Drozd Monika, Drozd Sławomir, Niewczas Marta. – Rzeszów ; Boguchwała : Wydawnictwo Amelia, Aneta Siewiorek, 2017. – 185 stron : wykresy ; 21 cm.

3. Dania dla dzieci : zdrowe żywienie do drugiego roku życia / [opracowanie przepisów Dagmara Dąbrowska, Agata Kubica, Maria Romaszkan, Martyna Sobka, Katarzyna Zając]. – Wrocław : Vorwerk Polska, 2018. – 195, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 27 cm.

4. Dlaczego warto jeść śniadania : dla dzieci w wieku 6-9 lat : wiem, co jem / opracowanie merytoryczne: Jadwiga Hamułka, Agata Wawrzyniak ; redakcja: Marta Widz. – Wyd.9. – Warszawa : Miasto Stołeczne Warszawa, 2017. – 41, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.

5. Dylematy mamy i taty w kuchni / Beata Bukowiecka, Marika Furmańczak, Anna Patrzałek, Dorota Sokół. – Częstochowa : Edycja Świętego Pawła, 2017. – 181, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.

6. Dzieci i zdrowe jedzenie – to nie bajka / [aut. Francesca Ribezzi ; przekł. z jęz. wł. Zofia Pająk]. – Kielce : Wydawnictwo Jedność, cop. 2014. – 61, [1] s. : il. (gł. kolor.) ; 19 cm.

7. Dziecko i jego środowisko : wyzwania pediatrii w XXI wieku : problemy zdrowotne dzieci w wieku szkolnym / pod red. Andrzeja Steciwko, Donaty Kurpas i Lucyny Sochockiej. – Wrocław : “Continuo”, 2010. – 99 s. : il. ; 24 cm.
M 064023 (Kędzierzyn-Koźle), M 213695 (Opole)

8. Francuskie dzieci jedzą wszystko : jak wyrobić dobre nawyki żywieniowe u dzieci / Karen Le Billon ; z ang. przeł. Marta Klimek-Lewandowska. – Warszawa : Świat Książki, 2014. – 328 s. : il. ; 21 cm.

9. Karmienie dziecka : jak dbać o zdrową i smaczną dietę / Thomas B. Brazelton [oraz] Joshua D. Sparrow ; przekł. Agnieszka Cioch. – Sopot : Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, 2014. – 213, [1] s. : il. ; 21 cm.

10. Mały smakosz : jak wychować dziecko, by jadło chętnie i zdrowo / Nimali Fernando, Melani [!] Potock ; przełożyła Agnieszka Święcicka ; konsultacja Małgorzata Jackowska. – Warszawa : Agora, 2018. – 285, [50] stron : ilustracje, fotografie ; 23 cm.

11. Między genem a kulturą? : wybrane genetyczne i psychospołeczne uwarunkowania nadwagi i otyłości dzieci i młodzieży / Jacek Bogucki. – Lublin : Wydawnictwo Polihymnia, 2018. – 501 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.

12. Naucz dziecko zdrowo jeść / [opracowanie: Katarzyna Hubicz, Ewa Zwierzchowska ; na podstawie tekstów autorów miesięcznika “Zdrowie” oraz serwisu www.poradnikzdrowie.pl i www.mjakmama24.pl : Katarzyny Hubicz, Anny Jarosz, Igi Kowalskiej, Moniki Majewskiej, Magdaleny Moraszczyk, Dagmary Osińskiej, Beaty Prasałek, Agnieszki Roszkowskiej, Agnieszki Sienkiewicz, Katarzyny Stańczyk, Agnieszki Ślusarskiej, Małgorzaty Wójcik]. – Warszawa : Time SA, 2019. – 96 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.

13. Otyłość u dzieci i młodzieży / red. nauk. Ewa Małecka-Tandera, Piotr Socha. – Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2011. – 119 s. : il. ; 21 cm.
M 066274 C 066273 (Nysa)

14. Odżywianie dzieci mądre i zdrowe : porady mamy dietetyczki / Katarzyna Błażejewska. –
Warszawa : Buchmann – Grupa Wydawnicza Foksal, 2015. – 192 s., [12] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 23 cm.

15. Otyłość u dzieci i młodzieży : poradnik dla rodziców / Alicja Karney, Anna Oblacińska, Lesław Kluba, Dorota Świątkowska. – Warszawa : Fundacja Instytutu Matki i Dziecka, [2015]. – 44 s. : il. kolor. ; 21 cm.

16. Poradnik dla rodziców tych dzieci, dla których jedzenie jest wrogiem / [oprac. Wioletta Tuszyńska-Bogucka, Jacek Bogucki]- [Warszawa] : PARPAMEDIA Wydawnictwo Edukacyjne, [2011]. – [16] s. : il. kolor. ; 15×15 cm.
M 053230 (Kluczbork)

17. Wiem, co je moje dziecko : praktyczny poradnik, jak karmić dzieci, aby dziś i w przyszłości były zdrowe / Mikołaj Spodaryk, Elżbieta Gabrowska. – Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2012. – 305, [2] s. : il. ; 24 cm.

18. Wiem co jem : propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach / tekst: Marta Jeruszka-Bielak, Agnieszka Sulich, Magdalena Górnicka, Joanna Frąckiewicz, Jadwiga Hamuka, Agata Wawrzyniak. – Wyd.3. – Warszawa : Miasto Stołeczne Warszawa, 2017. – 200 stron ; 24 cm.

19. Wzory żywienia, niepożądane skutki zdrowotne, sytuacja społeczno-ekonomiczna i styl życia młodzieży z mniej zurbanizowanych regionów Polski / Anna Długosz. – Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2017. – 108 stron : ilustracje ; 24 cm.

20. Zachowania żywieniowe młodzieży w perspektywie edukacji zdrowotnej / Agnieszka Buczak. – Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2014. – 123 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.

21. Zaklinaczka dzieci : jak rozwiązywać problemy wychowawcze : wielka trójca : jedzenie, spanie, zachowanie / Tracy Hogg, Melinda Blau ; [tłumaczenie Monika Lipiec-Szafarczyk]. – Gliwice : “Helion”, cop. 2017. – 384 s. ; 24 cm.
M 216952 M 216953 (Opole)

22. Zdrowa dieta dla nastolatków / Marzena Dalecka. – Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2016]. – 99, [1] s. : il. ; 20 cm.

23. Żywienie a rozwój dziecka / Monika Bojanowska, Anna Ciołek, Renata Czeczko, Tomasz Czernecki, Małgorzata Kostecka, Agnieszka Malik, Monika Michalak-Majewska, Paweł Muszyński, Alicja Skrzypek ; [recenzenci: Zbigniew Marzec, Paweł Glibowski]. – Lublin : Towarzystwo Wydawnictw Naukowych LIBROPOLIS, 2015. – 127, [1] s. : il. ; 24 cm.

24. Żywienie dzieci / Halina Woś, Anna Staszewska- Kwak. – Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. – 136 s. : il. ; 21 cm.
M 216766 M 216767 (Opole)

25. Żywienie dzieci : podstawy teoretyczne i praktyczne wskazówki / Gabi Eugster ; tłumaczenie z języka niemieckiego Katarzyna Dzięcioł. – Wyd.2. – Wrocław : Edra Urban & Partner, 2018. – VIII, 127 stron : ilustracje ; 24 cm.
M 069456 (Nysa)

26. Żywienie dzieci w szkołach i przedszkolach / Leszek Jaworski. – Warszawa : INFORPL, 2016. – 78, [2] s. ; 21 cm.

27. Żywienie dzieci – wytyczne i stanowiska towarzystw naukowych 2006-2012 / red. wyd. Hanna Szajewska, Anna Rybak. – Wyd.2. – Warszawa : Media Press, 2013. – 71 s. : il. kolor. ; 29 cm.

28. Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie : praca zbiorowa / pod red. Mariana Krawczyńskiego. –
Wyd.2. – Kraków : Wydawnictwo Help-Med., 2015. – XVI, 302, [2] s. : il. kolor. ; 23 cm.

29. Żywienie dzieci w żłobkach : praktyczne wprowadzenie aktualnych norm i zaleceń : według aktualnych norm żywienia dla populacji Polski z 2017 r. Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie / [redakcja Magdalena Sot-Szewczyk, Agnieszka Rejer-Mellin]. – Warszawa : Stowarzyszenie Zdrowe Pokolenia, 2018. – 131, [1] strona : fotografie ; 24 cm.

30. Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży / pod redakcją Hanny Szajewskiej i Andrei Horvath. – Kraków : Medycyna Praktyczna, copyright 2017. – XV, [1], 503 strony : ilustracje, fotografie, wykresy ; 30 cm.

31. Żywienie młodego sportowca : co jeść, by zostać mistrzem / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. – Łódź : Galaktyka, copyright 2019. – 237, [2] strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.

32. Żywienie u progu i u schyłku życia / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego. – Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. – 146 s., [4] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.

33. Żywienie w przedszkolu : jadłospisy i receptury / red. prowadząca Benigna Pietrusewicz. –
Warszawa : Dr Josef Raabe Spółka Wydawnicza, cop. 2011. – S. wiele liczb. : il. (w tym kolor.) ; 32 cm + 1 dysk optyczny (CD-ROM).

Artykuły z czasopism:

34. Analiza żywienia zbiorowego w Polsce w szkołach podstawowych i gimnazjach z uwzględnieniem ilości stołówek szkolnych, liczby uczniów korzystających z posiłków szkolnych oraz struktury finansowania tych posiłków // Żywienie Człowieka i Metabolizm. – R. 41, nr 4 (2014), s. 290-302

35. Aspekty żywienia i odchudzania się dziewcząt / Renata Janiszewska, Wanda Pilch, Robert Makuch, Dariusz Mucha, Tomasz Pałka // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 92, nr 2 (2011), s. 351-354

36. Cała Polska tuczy dzieci / Katarzyna Skrzydłowska-Kalukin // Wprost (Poznań). – 2019, nr 29, s. 38-42

37. Dieta, żywienie oraz edukacja zdrowotna dzieci w wieku przedszkolnym / Anna Schmidt // Ogrody Nauk i Sztuk. – T. 8 (2018), s. 275-284

38. Diety wegetariańskie dzieci i młodzieży / Meredith Renda, Philip Fischer. Komentarz / Janusz Książyk // Pediatria po Dyplomie (Wyd. pol.). – Vol. 14, nr 2 (2010), s. 68-76

39. Dlaczego ważna jest ocena spożycia witaminy D u dzieci i młodzieży / Halina Weker, Marta Barańska, Witold Klemarczyk, Małgorzata Więch, Agnieszka Riahi, Patrycja Kurpińska, Joanna Gajewska // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 92, nr 3 (2011), s. 550-552

40. Dobre żywienie od dziecka / Stanisław Wiesław Matey // Myśl Polska (Warszawa , 2005). – 2013, nr 11/12, s. 6

41. Epidemia kilogramów / Kamila Czepczor, Anna Brytek-Matera // Psychologia w Szkole. – 2014, nr 2, s. 77-81

42. Krucjata za i przeciw / Halina Drachal // Głos Nauczycielski : organ Zrzeszenia Nauczycielstwa Polskich Szkół Początkowych. – 2014, nr 7, s. 7

43. Metody oceny stanu odżywienia dzieci i młodzieży / Aurelia Sielużycka // Pediatria Polska. – T. 85, nr 4 (2010), s. 394-398

44. Nawyki żywieniowe a otyłość dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym / Ewa Sosnowska-Bielicz, Joanna Wrótniak // Lubelski Rocznik Pedagogiczny. – T. 32 (2013), s. 147-165

45. Ocena asortymentu sklepików szkolnych i automatów z żywnością przeznaczoną do sprzedaży w szkołach podstawowych miejskich i wiejskich w Polsce w 2013 roku / Katarzyna Wolnicka, Anna Tarszewska, Joanna Jaczewska-Schuetz // Żywienie Człowieka i Metabolizm. – R. 42, nr 4 (2015), s. 209-217

46. Ocena narażenia dzieci i młodzieży na akryloamid obecny w produktach fast food i przekąskach / Hanna Mojska, Iwona Gielecińska // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 93, nr 3 (2012), s. 613-617

47. Ocena stanu odżywienia młodzieży z nyskich szkół ponadgimnazjalnych = Assessment of nutritional status of youth from Nysa secondary schools / Ewa Malczyk // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 97, nr 3 (2016), s. 261-267

48. Ocena uzupełniania przedszkolnej racji pokarmowej przez rodziców u dzieci w wieku przedszkolnym / Joanna Sadowska, Agnieszka Krzymuska // Bromatologia i Chemia Toksykologiczna : czasopismo poświęcone zagadnieniom badań ochrony zdrowia i środowiska. – T. 43, nr 2 (2010), s. 203-211

49. Odżywianie a palenie tytoniu wśród młodzieży szkół ponadgimnazjalnych / Aneta Grochowska, Małgorzata Schlegel-Zawadzka // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 91, nr 1 (2010), s. 73-76

50. Organizacja żywienia w szkołach europejskich oraz wpływ wybranych rozwiązań na sposób żywienia dzieci / Katarzyna Wolnicka, Ewa Michota-Katulska, Natalia Gregorowicz // Żywienie Człowieka i Metabolizm. – R. 41, nr 3 (2014), s. 178-186

51. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla dzieci i młodzieży / Mirosław Jarosz // Żywienie Człowieka i Metabolizm. – R. 43, nr 3 (2016), s. 145-151

52. Polskie dzieci jedzą śmieci / Magdalena Gryn // Wprost (Poznań). – 2017, nr 35, s. 16-21

53. Porównanie częstości spożycia soków owocowych i słodzinych napojów przez młodzież w różnym wieku / Justyna Szczepańska, Lidia Wądołowska, Małgorzata Anna Słowińska, Ewa Niedźwiedzka, Joanna Biegańska // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 92, nr 4 (2011), s. 832-835

54. Poziom zainteresowania problematyką żywieniową wybranej grupy dzieci i młodzieży w wieku 10-16 lat / Anna Platta, Tomasz Pukszta // Zeszyty Naukowe – Akademia Morska w Gdyni. – Nr 104 (2018), s. 83-90

55. Sposób żywienia, zadowolenie z własnego wyglądu i wyobrażenie o idealnej sylwetce młodzieży licealnej / Paulina Wojtyła-Buciora, Jerzy T. Marcinkowski // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 91, nr 2 (2010), s. 227-232

56. Spożycie soli a masa ciała młodzieży w wieku pokwitaniowym : warszawskie badanie młodzieży w wieku pokwitania / Zofia Chwojnowska, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros, Bożena Wajszczyl // Żywienie Człowieka i Metabolizm. – R. 41, nr 4 (2014), s. 229-245

57. Suplementacja witaminowa u dzieci / Ewa Wnukowska // GP Gabinet Prywatny. – 2012, [nr] 7/8, s. 8-15

58. Śniadania młodzieży : skład i wartość odżywcza = Adolescent breakfast : food frequency and nutritive value / Zofia Chwojnowska, Jadwiga Charzewska, Bożena Wajszczyk, Elżbieta Chabros // Żywienie Człowieka i Metabolizm. – R. 44, nr 1 (2017), s. 29-49

59. Środowisko szkolne jako jeden z czynników determinujących zachowania żywieniowe dzieci / Olga Barbarska, Magdalena Zegan, Ewa Michota-Katulska // Żywienie Człowieka i Metabolizm. – R. 41, nr 2 (2014), s. 83-98

60. Udział posiłków przedszkolnych w pokryciu zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię / Maria Dymkowska-Malesa, Krystyna A. Skibniewska // Bromatologia i Chemia Toksykologiczna : czasopismo poświęcone zagadnieniom badań ochrony zdrowia i środowiska. – T. 44, nr 3 (2011), s. 374-379

61. Uwarunkowania środowiskowe a stan odżywienia dzieci i młodzieży województwa podlaskiego / Beata Janina Olejnik, Izabela Roszko-Kirpsza, Sylwia Marcinkiewicz, Elżbieta Maciorkowska // Pediatria Polska. – T. 87, nr 1 (2012), s. 41-46

62. Woda w żywieniu najmłodszych dzieci : jej znaczenie i kryteria wyboru / Halina Weker, Małgorzata Więch // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 94, nr 4 (2013), s. 766-768

63. Wybrane zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży w wieku 10-15 lat / Ewa Stefańska, Agnieszka Falkowska, Lucyna Ostrowska // Roczniki Państwowego Zakładu Higieny : poświęcone naukowej problematyce higieny środowiska, a w szczególności higienie żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku, toksykologii środowiskowej, higienie szkolnej, higienie komunalnej i innym dziedzinom pokrewnym. – T. 63, nr 1 (2012), s. 91-97

64. Zaburzenia odżywiania się w portalach internetowych : opis i analiza zjawiska / Małgorzata Talarczyk, Katarzyna Nitsch // Psychoterapia. – 2010, nr 1, s. 67-80

65. Zachowania zdrowotne dzieci i młodzieży w wieku 7-16 lat / Teresa Sławińska, Katarzyna Kochan, Iga Krynicka, Pavel Bláha // Roczniki Państwowego Zakładu Higieny : poświęcone naukowej problematyce higieny środowiska, a w szczególności higienie żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku, toksykologii środowiskowej, higienie szkolnej, higienie komunalnej i innym dziedzinom pokrewnym. – T. 61, nr 2 (2010), s. 165-169

66. Zachowania żywieniowe dzieci z otyłością prostą w świetle wyników badań własnych / Małgorzata Cichecka-Wilk // Lubelski Rocznik Pedagogiczny. – T. 32 (2013), s. 243-275

67. Zachowania żywieniowe młodzieży gimnazjalnej : wybrane aspekty / Iwona Jakóbiak, Magdalena Zegan, Ewa Michota-Katulska // Żywienie Człowieka i Metabolizm. – R. 39, nr 4 (2012), s. 249-254

68. Zalecenia żywieniowe w okresie dojrzewania a model odżywiania u nastolatków model / Anna Bednarek // Zeszyty Naukowe PWSZ (Sanok). – Nr 10 (2014), s. 7-15

69. Zjawisko niedożywienia : kontekst społeczny / Piotr Raźniewski // Normy, Dewiacje i Kontrola Społeczna. – T. 14 (2013), s. 228-251

70. Zobaczcie, jak nasze dzieci jedzą śmieci / Stephanie Marsh ; tł. Lidia Rafa // Polska (Metropolia Warszawska, wyd. zasadnicze). – 2013, nr 17, dod. The Times, s. 6-7

71. Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro / Jerzy Socha, Piotr Socha, Halina Weker, Joanna Neuhoff-Murawska // Pediatria Współczesna : gastroenterologia, hepatologia i żywienie dziecka. – T. 12, nr 1 (2010), s. 34-37

72. Żywienie dzieci wiejskich w 2 i 3 roku życia / Izabela Roszko-Kirpsza, Beata Janina Olejnik, Mariola Kulesza, Robert Jabłoński, Ewa Czerech, Elżbieta Maciorkowska ; Zakład Medycyny Wieku Rozwojowego i Pielęgniarstwa Pediatrycznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Łapach, Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku // Problemy Higieny i Epidemiologii : organ Polskiego Towarzystwa Higienicznego. – T. 93, nr 3 (2012), s. 605-612

73. Żywienie dzieci : zarys problematyki cywilnoprawnej / Joanna Haberko // Przegląd Prawa Rolnego (Poznań). – 2013, nr 1, s. 135-151

Oprac. Teresa Ptasińska
RZPWE PBW Filia w Nysie