Przejdź do treści
Szanowni Państwo, respektując przepisy prawa i mając na względzie szczególną dbałość o Twoje prawo do prywatności, z dniem 25 maja wprowadzamy zmiany w Polityce prywatności oraz publikujemy informacje dotyczące przetwarzanych danych i przysługujących Tobie praw Obowiązek informacyjny.

Wegetarianizm

Książki:

1. Bezkrwawa rewolucja : historia wegetarianizmu od 1600 do współczesności / Tristram Stuart ; przeł. Jarosław Mikos, [wiersze przeł. Dorota Kozińska]. – Warszawa : Wydawnictwo W.A.B., 2011. – 652, [4] s. ; 21 cm. – (Z Wagą)
M 206602 (Opole)

2. Dlaczego romantycy nie byli wege? / Magdalena Bizior-Dombrowska // W : (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku : nie tylko o kulturze jedzenia i picia / pod red. Barbary Zwolińskiej. – Gdańsk ; Sopot : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019. – S. 142-151

3. Dojrzewanie Isaaca Bashevisa Singera do wegetarianizmu / Agnieszka Trześniewska // W : Emancypacja zwierząt? / pod red. Eugenii Łoch, Agnieszki Trześniewskiej, Dariusza Piechoty. – Lublin : Lubelskie Towarzystwo Naukowe, 2015. – S. 205-215

4. Feministyczne światy w walce płci : niewola kuchni i wyzwolenie zdobyczy we współczesnej prozie koreańskiej / Justyna Najbar-Miller // W : Koreańskie światy kobiet : między dziedzictwem konfucjanizmu a wyzwaniami współczesności / red. nauk. Romuald Huszcza, Justyna Najbar-Miller, Anna Wojakowska-Kurowska. – Warszawa : Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, 2023. – S. 109-139

5. Promocja idei wegetarianizmu na przykładzie serialu animowanego „Aparatka” / Barbara Sitko // W : Rzeczywistość zanimowana : kreskówki w kulturze, nauce i społeczeństwie / red. nauk. Weronika Andrzejewska, Krzysztof Czyżak, Marek Kaźmierczak. – Poznań : Wydawnictwo Naukowe UAM, 2021. – S. 209-223

6. Rzecz o jarskich początkach na przykładzie najstarszych i najbardziej popularnych poradników żywieniowych XIX i XX wieku / Katarzyna Zielińska. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 139-145
M 218938 (Opole)

7. Spożywanie trupów : „Do mięsożerców” Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej w perspektywie ekokrytyki i food studies : wstępne rozpoznania / Mateusz Kucab // W : Kulinaria: literatura – media – film / pod red. Agnieszki Ścibior. – Kraków : Oficyna Wydawnicza Kucharski Wydawnictwo Naukowe, 2022. – S. 43-58
* Dostępne w Internecie: https://doktoranci.uj.edu.pl/documents/1167150/155675922/monografia-t2-druk.pdf/f65dc2a7-0687-448a-aa6c-8ee1152c548a [dostęp: 2.06.2025 r.]

8. Światopogląd na talerzu : wegetarianizm jako przejaw współczesnej religijności / Agnieszka Dyczewska. – Kraków : „Nomos”, cop. 2006. – 166,[1] s. : fot., rys. ; 21 cm.
M 195561 (Opole)

9. Wegeneracja : nazwy wegetariańskich lokali gastronomicznych na podstawie portalu vegemapa.pl / Aleksandra Kujawiak // W : Język jako świadectwo kultury : język, kultura, społeczeństwo. 2 / red. nau. Stanisław Cygan. – Kielce : Kieleckie Towarzystwo Naukowe, 2018. – S. 143-152

10. „Wegetarianki dla wegetarian” : rzecz o drobnych wykluczeniach w alternatywnych i wegetariańskich ogłoszeniach towarzyskich / Magdalena Sztandara // W : Filologiczny widnokrąg : obrazy stare i nowe / pod red. Krystyny Kossakowskiej-Jarosz, Jolanty Nocoń ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2012. – S. 63-76
M 207475 (Opole)

11. Wielowymiarowa relacja człowiek-zwierzę w utworach Miyazawy Kenjiego / Bogna Sasaki // W : Zwierzęta w kulturze japońskiej / red. nauk. Beata Kubiak Ho-Chi, Yoko Fujii-Karpoluk. – Warszawa : Japonica – Polska Fundacja Japonistyczna, 2018. – S. 114-129, 207-208

12. Wszystko o wegetarianizmie : zmierzch świadomości łowcy / Maria Grodecka. – Katowice : „Vega” ; Warszawa : „Spar”, [1991]. – 319, [1] s. ; 22 cm.
M 046560 (Kluczbork)

Artykuły w czasopismach:

13. „Chłop je mięso, kiedy kura chora albo on chory”, czyli O ludowej wegekuchni w świetle krajeńskiej leksyki / Krzysztof Kołatka // Rozprawy Komisji Językowej. – T. 71 (2023), s. 63-84
* Dostępne w Internecie: https://bibliotekanauki.pl/articles/57467932 [dostęp: 29.05.2025 r.]

14. Dieta symulakrów, czyli ile jest zwierzęcia w jedzeniu / Dariusz Gzyra // Bliza. – 2014, nr 3, s. 125-130

15. Historia wegetarianizmu / Magdalena Rostron // Res Publica Nowa. – 1999, nr 11-12, s. 61-63

16. Idea wegetarianizmu w filozofii starożytnej / Natalia Bokuń // Bez Dogmatu. – 2012/2013, nr 4/1, s. 29-31

17. Kanibale i inni smakosze / Rafał Chojnacki // Bliza. – 2014, nr 3, s. 43-50

18. Mięso nie jest niewinne / Jarosław Urbański ; rozm. przepr. Joanna Podgórska // Polityka. – 2016, nr 52/53, s. 105-107
* Rozmowa nt. politycznej historii mięsa

19. Mit a światopogląd : próba poszukiwania elementów mitycznych w światopoglądzie wegetariańskim / Agnieszka Dyczewska // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Studia Religiologica. – Z. 38 (2005), s. 133-145

20. „Niech zginą nałogi mięsno-wódczano-tytuniowo-modne” : programy i idee polskich wegetarian XIX i początku XX stulecia / Paweł Pasieka // Studia Europaea Gnesnensia. – [Nr] 18 (2018), s. 45-61
* Dostępne w Internecie: https://bibliotekanauki.pl/articles/1065844 [dostęp: 29.05.2025 r.]

21. Obraz weganizmu i wegetarianizmu w serwisie YouTube z perspektywy nauk o mediach / Barbara Cyrek // Media Biznes Kultura. – 2021, nr 1(10), s. 143–157
* Dostępne w Internecie: https://bibliotekanauki.pl/articles/1835960 [dostęp: 29.05.2025 r.]

22. Pornowegetarianizm / Agata Czarnacka // Krytyka Polityczna. – Nr 15 (2008), s. 89-95

23. Prolegomena do polskich studiów nad wegetarianizmem w Rosji na przełomie XIX i XX wieku / Justyna Tymieniecka-Suchanek // Studia Europaea Gnesnensia. – [Nr] 19 (2019), s. 97-129
* Dostępne w Internecie: https://bibliotekanauki.pl/articles/16020284 [dostęp: 29.05.2025 r.]

24. Przecież kwiaty nie krwawią – kuchnia feministyczna / Agnieszka Grajewska // Czas Kultury. – 2008, nr 5, s. 17-23

25. Tabu pokarmowe poza kontekstem religijnym : wegetarianie i weganie przejawiają tabu wobec jedzenia mięsa / Anna Kusztal, Eleonora Imbierowicz, Kornelia Kiebus, Urszula Frączek // Ogrody Nauk i Sztuk. – T. 10[14] (2024), s. 35-51

26. Trawożerne dziwaki, czyli jak jarosze uzdrawiali naród polski / Jakub Brodacki // Mówią Wieki. – 2012, nr 11, s. 28-32

27. Weganizacja akademii i nowa humanistyka, czyli O weganizmie w kontekście badań literacko-kulturowych / Marzena Kubisz // Er(r)go. – 2019, nr 1, s. 11-28, 187
* Dostępne w Internecie: https://bibliotekanauki.pl/articles/467565 [dostęp: 29.05.2025 r.]

28. Wegetarianizm a ofiara ze zwierząt w starożytności : pomiędzy postulatem a praktyką / Katarzyna Kleczkowska // Przegląd Filozoficzny. – Nr 2 (2015), s. 89-103

29. Wegetarianizm – przeciw cierpieniu / Tomasz Jędrzejewski // Przegląd Powszechny. – 2008, nr 5, s. 109-116

30. Wegetarianizm we współczesnych religiach światowych : zarys problemu = Vegetarianism in contemporary world religions : a sketch of the problem / Wioletta Jedlecka // Filozofia Publiczna i Edukacja Demokratyczna. – T. 5, nr 1 (2016), s. 263-278

31. Współczesna myśl wegetarianizmu na Zachodzie / Bożena Kuśmierczyk // Humanistyka i Przyrodoznawstwo. – [T.] 10 (2004), s. 127-137

Zob. też hasło: Mięso

Oprac. Anna Zacłona
Wydział Informacji, Bibliografii i Udostępniania Zbiorów
PBW w Opolu

 

Udostepnij:

ZASOBY CYFROWE

Współpraca

Przewiń do góry