Kulinaria i literatura

W ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Języka Ojczystego gościliśmy w naszej bibliotece autorki wydanej w 2018 roku książki pt. „Dobry żur, kiej w nim szczur. Tradycje kulinarne Śląska w tekstach kultury” – prof. Lidię Przymuszałę i Dorotę Świtałę-Trybek z Uniwersytetu Opolskiego. Badaczki kultury i języka Śląska opowiedziały o kulisach powstawania pracy, o mnogości materiału, który nie został wykorzystany w tej pozycji i czeka na kolejne opracowanie, a przede wszystkim ciekawie i ze swadą połączyły opowieść o tradycjach przygotowywania potraw z ich funkcją obrzędową. Ważnym elementem prelekcji były wątki związane z pochodzeniem tradycyjnych potraw kuchni śląskiej, nazewnictwem oraz współczesnymi przemianami i modami żywieniowymi. Zgromadzona w czytelni publiczność z ciekawością wysłuchała wykładu połączonego z prezentacją multimedialną, a w dyskusji oddała się rozważaniom na temat własnych doświadczeń kulinarnych, często związanych z kuchnią ponadregionalną.