Uczta, biesiada, kulinaria, kuchnia, jedzenie

Książki:

1. Amerykanizacja polskiej kultury kulinarnej : przegląd zagadnień / Krzysztof Piotr Skowroński // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole, 2007. – S. 361-381
M 197693 M 197769 (Opole)

2. Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – 515 stron : ilustracje, faksymilia, wykresy ; 31 cm.
M 218938 (Opole)

3. „Bardzo przyjemnie zasiąść po śniadaniu do pisania…” : motyw jedzenia i picia w twórczości Tomasza Manna / Ewelina Michta. – Warszawa : Instytut Germanistyki Uniwersytetu Warszawskiego, 2010. – 395 s. ; 24 cm.

4. Berentowe biesiadowanie : przyczynek do sympozjologii / Jerzy Paszek // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 178-184
C 189196 (Opole)

5. Biblijna uczta : potrawy z Ziemi Świętej / Kitty Morse ; przeł. Katarzyna Kozłowska. – Warszawa : Prószyński i S-ka, 2001. – 116, [4] s. : il kolor. ; 21 cm.
* Żywność w Biblii

6. Biesiada ubogich dziatek w literaturze XIX wieku / Magdalena Jonca // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 89-94
C 189196 (Opole)

7. Biesiada w komediach Goldoniego / Justyna Łukaszewicz // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 129-134
C 189196 (Opole)

8. Biesiady polskich emigrantów / Joanna Pyszny // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 207-213
C 189196 (Opole)

9. Blady rosołek i paluszki Aspazji : kod kulinarny w powieściach Małgorzaty Musierowicz / Jolanta Ługowska // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 214-221
C 189196 (Opole)

10. Buon appetito! : doświadczenia zmysłowe włoskich potraw i miejsc z nimi związanych w najnowszej literaturze polskiej / Tomasz Gęsina, Adriana Loiodice // W : Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś / pod redakcją Tomasza Gęsiny i Wioletty Wilczek. – Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2018. – S. 49-61

11. „Chef’s table”, czyli po co nam serial o kucharzach? / Dominika Zagrodzka // W : Seriale w kontekście kulturowym : format, intertekst, adaptacja / redakcja Daria Bruszewicz-Przytuła, Anna Krawczyk-Łaskarzewska, Piotr Przytuła. – Olsztyn : Instytut Polonistyki i Logopedii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2017. – S. 122-134

12. Chleb nasz powszedni : o pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków / Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Ossolineum, 2000. – 250,[2] s. : fot. ; 25 cm. ISBN 83-7095-042-6
M 57697 (Kędzierzyn-Koźle), M 184937 (Opole)

13. Co Biblia mówi o jedzeniu? / Jerzy Ciecieląg // W : Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej / pod redakcją Przemysława Jędrzejewskiego, Piotra Magiery, Klaudii Skrężyny, Gabriela Szustera. – Kraków : Wydawnictwo Avalon, copyright 2016. – S. 323-328

14. Co jada bohater? : kod kulinarny literatury socrealistycznej, czyli dieta a światopogląd / Joanna Pyszny // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 215-245
M 197693 M 197769 (Opole)

15. Co mógł jadać Jezus? : biblijna recepta na długowieczność / Don Colbert ; przeł. z ang. Natalia Bartkowska. – Katowice : Videograf II, 2006. – 217, [1] s. ; 22 cm.

16. Czarodziejstwa pani Magdy czyli z wierszami w kuchni / wyboru wierszy dokonała i słowem wiążącym opatrzyła Elżbieta Zaleska ; [oprac. graf. Katarzyna Gintowt]. – Warszawa : Wydawnictwa Radia i Telewizji, 1992 (Opole : OZG). – 34, [6] s. : il. kolor. ; 23 cm.

17. Czasowniki jedzenia w wierszu „Przymus” Wisławy Szymborskiej oraz piosence „Odna naučnaâ zagadka” Władimira Wysockiego / Agnieszka Gasz // W : Świat za tekstem : księga jubileuszowa dedykowana Panu Profesorowi Henrykowi Fontańskiemu z okazji 70. urodzin / pod redakcją Jolanty Lubochy-Kruglik i Oksany Małysy. – Katowice : „Śląsk” Wydawnictwo Naukowe : Stowarzyszenie Inicjatyw Wydawniczych, 2017. – S. 187-202

18. Deipnon jako typ wypowiedzi w literaturze starożytnej Grecji na przykładzie „Uczty” Filoksenosa z Leukady / Magdalena Stuligrosz // W: Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 187-196
M 197693 M 197769 (Opole)

19. Dieta wiejska i dieta miejska w polskiej prozie socrealistycznej / Jerzy Smulski // W : Literatura, kultura religijna, polskość : księga jubileuszowa dedykowana prof. dr. hab. Krzysztofowi Dybciakowi w 65. rocznicę urodzin / pod red. Krzysztofa Koehlera, Wojciecha Kudyby i Jerzego Sikory. – Warszawa : Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, 2015. – S. 599-607

20. Dlaczego warto jeść piętki chleba? : o przesądach i kulinarnych / Dorota Świtała-Trybek // W : Świat kuriozów : od zadziwienia do fascynacji / pod redakcją Katarzyny Łeńskiej-Bąk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2016. – S. 65-80
M 214704 (Opole)

21. „Ecologiczne” konsumpcje, czyli „Imię róży” od kuchni / Wojciech Soliński // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 233-236
C 189196 (Opole)

22. Ewangeliczne uczty / Edward Staniek. – Kraków : Wydział Duszpasterstwa Kurii Metropolitalnej, 1985. – 92 s. ; 20 cm.

23. Filmowe menu : przewodnik kulinarny dla kinomaniaków / Andrew Rea ; zdjęcia Scott Gordon Bleicher ; [przekład Katarzyna Biegańska]. – Warszawa : Laurum – MT Biznes, 2018. – 120, [9] stron : fotografie ; 26 cm.

24. Filmy do zjedzenia : obrazy jedzenia w kinie amerykańskim / Aleksandra Drzał-Sierocka. – Gdańsk : Wydawnictwo Naukowe Katedra, 2017. – 413, [5] stron : faksymilia, fotografie ; 20 cm.

25. Food film na opak : antyestetyczny wymiar jedzenia w filmach „Wielkie żarcie”, „Super Size Me” oraz „Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek” / Aleksandra Drzał-Sierocka // W : W garnku kultury : rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej / red. Aleksandra Drzał-Sierocka. – Gdańsk : Wydawnictwo Naukowe Katedra, 2014. – S. 223-242

26. Fotografia kulinarna : od zdjęcia do arcydzieła / Nicole S. Young ; [tł. Marek Kania]. – Gliwice : Wydawnictwo Helion, cop. 2012. – 288 s. : il. kolor. ; 23 cm.

27. Fuzja smaków : podróże kulinarne / Robert Makłowicz. – Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2007. – 268, [4] s. : il. kolor. ; 27 cm. – (Podróże kulinarne Roberta Makłowicza)

28. Gawędy o jedzeniu / Maria Iwaszkiewicz. – Warszawa : Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, 1967. – 127, [1] s. : il. ; 18 cm.
M 009628 (Nysa), M 12663 (Kędzierzyn-Koźle), M 017303 (Kluczbork)

29. Gotując siebie… : funkcje jedzenia w kreowaniu tożsamości bohaterów filmowych / Aleksandra Drzał-Sierocka // W : Odsłony nowoczesności : próby z kulturoznawstwa krytycznego. 2 / [red. A. Zeidler-Janiszewska, M. Skrzeczkowski ; Uniwersytet SWPS]. – Gdańsk : Wydawnictwo Naukowe Katedra, 2016. – S. 557-575

30. Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdj. Maja i Jan Łozińscy. – Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, cop. 2013. – 294, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.

31. Hungaryzmy dotyczące kulinariów w polszczyźnie / Katalin Török // W : Badania diachroniczne w Polsce II : między współczesnością a przeszłością / red. Anna Krzyżanowska, Małgorzata Posturzyńska-Bosko, Piotr Sorbet. – Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2016. – S. 113-123

32. Jadalnia w uzdrowisku : antropologiczne konteksty pewnego motywu w „Czarodziejskiej górze” Tomasza Manna / Wojciech Kędzierzawski // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – 197-213
M 197693 M 197769 (Opole)

33. Jedzenie i uczty Jezusa : kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku / Douglas E. Neel, Joel A. Pugh ; tł. Marek Król. – Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, cop. 2014. – 221, [3] s. : il. ; 24 cm.

34. Jedzenie jako element ikonografii Vanitas : współczesne interpretacje tradycyjnego motywu / Agata Stronciwilk // W : Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej / pod redakcją Przemysława Jędrzejewskiego, Piotra Magiery, Klaudii Skrężyny, Gabriela Szustera. – Kraków : Wydawnictwo Avalon, copyright 2016. – S. 377-387

35. Jedzenie na scenie, czyli o gatunkowych determinantach charakteru i znaczeń biesiad dramatyczno-teatralnych / Dobrochna Ratajczakowa // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 120-128
C 189196 (Opole)

36. Jedzenie w ujęciu biblijnym / Franciszek M. Rosiński // W: Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 59-76
M 197693 M 197769 (Opole)

37. Jemy oczami : filmowe obrazy jedzenia w perspektywie gastrofizycznej / Katarzyna Kurowska // W : Widzę, więc wiem / redakcja naukowa Ana Samardžić, Ninoslav Radaković. – Poznań : Wydawnictwo Naukowe UAM, 2020. – S. 271-282

38. Jeść jak Inny : o jedzeniu we włoskiej literaturze migracyjnej / Agata Zielińska // W : (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku : nie tylko o kulturze jedzenia i picia / pod redakcją Barbary Zwolińskiej. – Gdańsk ; Sopot : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019. – S. 181-189

39. Jeść oczami : o pokarmach na fotografii / Magdalena Sztandara // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 383-394
M 197693 M 197769 (Opole)

40. Juliusza Słowackiego autobiografia kulinarna : (na podstawie listów do matki) / Renata Gadamska-Serafin. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 425-440
M 218938 (Opole)

41. Karnawał i communitas : dwie filmowe biesiady / Piotr Kowalski // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 242-247
C 189196 (Opole)
* „Wielkie żarcie” Marco Ferreriego i „Uczta Babette” w reż. Gabriela Axela

42. Kawa w dyskursie społecznym na Górnym Śląsku w XIX wieku (obieg polskojęzyczny) / Krystyna Kossakowska-Jarosz // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 123-134
M 197693 M 197769 (Opole)

43. Książka kucharska Jane Austen / Maggie Black, Deirdre Le Faye ; przeł. Sylwia Trzaska. – Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2010. – 219, [4] s. : il. ; 25 cm.

44. Książka kucharska jako tekst / Waldemar Żarski. – Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2008. – 239, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm. – (Acta Universitatis Wratislaviensis, 0239-6661 ; no 3021)

45. Książki o tematyce kulinarnej dla dzieci w Polsce w latach 1989-2015 : analiza repertuaru wydawniczego / Justyna Habiak, Bogumiła Staniów. – Bibliogr. // W : Inspiracje czytelnicze w życiu młodego pokolenia / red. nauk. Mariola Antczak ; Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich. – Łódź : Warszawa : Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Wydawnictwo SBP, 2017. – S. 139-160
M 054790 (Brzeg), M 054872 (Kluczbork), M 217673 M 217674 (Opole)

46. Kuchnia biblijna czyli Co, jak, i kiedy spożywano w czasach biblijnych, jak ucztowano / Barbara Szczepanowicz. – Kraków : Tyniec Wydawnictwo Benedyktynów, 2008. – 282 s. : il. kolor. ; 24 cm.

47. Kuchnia bohaterów dzieł Ignacego Krasickiego / Beata Garlej // W : Codzienność i niecodzienność oświeconych. 1, Przyjemności, pasje i upodobania / pod red. Bożeny Mazurkowej z udziałem Małgorzaty Marcinkowskiej i Szymona Piotra Dąbrowskiego. – Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2013. – S. 145-163

48. Kuchnia na przestrzeni dziejów : materiały konferencyjne / [red. Łukasz Kosiński, Joanna Majdanik, Tomasz Pacocha, Anna Stelmach] ; Koło Naukowe Historyków Studentów, Koło Naukowe Amatorów Antyku Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. – Lublin : Koło Naukowe Historyków Studentów UMCS, 2011. – 145 s. ; 24 cm.

49. Kuchnia polska i romantyczna / Izabela Jarosińska. – Kraków : Wydawnictwo Literackie, 1994. – 259, [1] s., [26] s. tabl. (w tym 1 kolor.) : il., fot.. ; 18 cm. – (Biblioteka Romantyczna)
M 170057 (Opole)

50. Kuchnia staropolska w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza : słownictwo tematyczne w ujęciu paradygmatycznym, syntagmatycznym i stylistycznym / Marta Śliwińska. – Kraków : Wydawnictwo Scriptum” Tomasz Sekunda, 2010. – 119, [1] s. : il. ; 21 cm.

51. Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś / pod redakcją Tomasza Gęsiny i Wioletty Wilczek. – Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2018. – 220 stron : fotografie ; 23 cm.

52. Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze / [red. nauk. Marta Błaszkowska, Katarzyna Kleczkowska, Anna Kuchta, Maciej Kuster, Joanna Malita, Paweł Pawlak, Izabela Pisarek, Piotr Waczyński]. – Kraków : AT Wydawnictwo, 2014. – 214 s. : il. ; 24 cm.
* Materiały z konferencji, 16-17 listopada 2013 r., Kraków

53. Kulturowy obraz uczty / pod red. Jolanty Bujak-Lechowicz. – Pruszcz Gdański : Wydawnictwo Jasne ; Kielce ; Piotrków Trybunalski : Uniwersytet Jana Kochanowskiego. Filia, 2014. – 131 s. : il. ; 24 cm.

54. Kwalifikatory uczty : przyczynek do sympozjologii / Bogusław Bednarek // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 10-19
C 189196 (Opole)

55. Literacki konflikt kulinarny : między sarmackim stołem a oświeceniową kawiarnią / Dominika Dźwinel. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 417-424
* Celem artykułu jest podjęcie rozważań na temat XVIII-wiecznego konfliktu pomiędzy tradycyjną kulturą staropolską a nowoczesnymi zwyczajami płynącymi z Europy Zachodniej – głównie z Francji. Materiałem obrazującym różnice poglądów oświeconych są wybrane utwory literackie o tematyce kulinarnej
M 218938 (Opole)

56. Literacki obraz anoreksji w prozie współczesnej (Margaret Atwood „Kobieta do zjedzenia”, Manuela Gretkowska „Sandra K.”, Maria Nurowska „Hiszpańskie oczy”, Amelie Nothomb „Biografia głodu”) / Hanna Jaxa-Rożen // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 171-186
M 197693 M 197769 (Opole)

57. Literatura od kuchni / Bogusław Deptuła ; il. Maciej Jędrysik. – Warszawa : Wydawnictwo W.A.B. – Grupa Wydawnicza Foksal, cop. 2013. – 327, [1] s. : il. ; 19 cm.
M 212505 (Opole)

58. Łyżka za cholewą a widelec na stole : mała kulinarna silva rerum / [tekst] Stefania Przypkowska ; [tekst] Tadeusz Przypkowski ; [tekst] Magdalena Samozwaniec ; [il.] Maja Berezowska . – Wyd. 2. – Kraków : Wydawnictwo Literackie, 1977. – 91, [5] s. : il. (w tym kolor.) ; 22 cm.
M 021694 (Nysa), M 105830 M 089083 (Opole)

59. Magia smaków, zapachów i barw, czyli W literackiej krainie rozkoszy podniebienia : o przyjemności w dyskursie kulinarnym na przykładzie wybranych dzieł Güntera Grassa / Aneta Jurzysta // W : Przyjemności duchowe i cielesne w kulturze na przestrzeni dziejów / pod redakcją Roberta Bubczyka, Barbary Hołub. – Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2016. – S. 217-236

60. Magia sztuki kulinarnej w cooking anime / Katarzyna Bikowska // W : Bajka i mit w sztuce i edukacji / pod red. Magdaleny Zaorskiej i Iwony Borys. – Olsztyn : Katedra UNESCO Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego : Centrum Badań Społecznych UWM : na zlec. Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, cop. 2016. – S. 28-39

61. Metafory pokarmowe w języku religijnym / Andrzej Draguła // W : Żywność kulturowo przetworzona / redakcja Anna Gomółka, Barbara Bokus. – Piaseczno : Studio Lexem, © copyright 2017. – S. 79-90

62. Mickiewicz i tłumacze, czyli ostatnia uczta staropolska po francusku / Elżbieta Skibińska // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 158-166
C 189196 (Opole)

63. Między „sektą bezjedzących” a ucztą wielkanocną : filozofia jedzenia według Juliusza Słowackiego / Ewa Grzęda // W : Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 167-172
C 189196 (Opole)

64. Moda na gotowanie : medialne i kulturowe wizerunki jedzenia / redaktorzy naukowi Bartosz Kowalczyk, Piotr Łuszczykiewicz, Karol Walczak, Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak. – Poznań : Wydawnictwo Naukowe Silva Rerum : Kalisz : Uniwersytet im. Adama Mickiewicza. Wydział Pedagogiczno-Artystyczny, 2018. – 337, [1] strona : ilustracje, fotografie, mapy ; 24 cm.

65. Motyw jedzenia, konsumpcji i ucztowania w działaniach artystycznych poznańskich teatrów niezależnych / Magdalena Grenda. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 498-506
M 218938 (Opole)

66. Motywy kulinarne w twórczości Kornela Makuszyńskiego / Pola Kuleczka // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 200-206
C 189196 (Opole)

67. Muza z warząchwią : uwagi o literaturze i kulinariach / Agnieszka M. Bąbel ; Instytut Badań Literackich. Polskiej Akademii Nauk. – Warszawa : IBL PAN – Wydaw., 2004. – 146, [1] s. ; 20 cm.

68. Nadmiar jadła i napitku : o „obżarstwie” i „opilstwie” w utworach dramatycznych i spektaklach teatralnych / Monika Błaszczak. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 486-497
M 218938 (Opole)

69. Nie tylko kwestia smaku : o estetyce fotografii kulinarnej / Małgorzata Nieszczerzewska // W : Terytoria smaku : studia z antropologii i socjologii jedzenia : praca zbiorowa / pod red. Urszuli Jareckiej i Anny Wieczorkiewicz. – Warszawa : Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW : Wydawnictwo Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, 2014. – S. 429-446

70. (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku : nie tylko o kulturze jedzenia i picia / pod redakcją Barbary Zwolińskiej. – Gdańsk ; Sopot : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019. – 351 stron ; 24 cm.

71. O dziwnie smacznej rybie, kolanach bieługi i łabędzim kuprze : rzecz o XVII-wiecznych żołnierskich gustach kulinarnych w świetle „Pamiętników” Paska / Marcin Stabrowski // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 115-121
M 197693 M 197769 (Opole)

72. O liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski) / Piotr Łuszczykiewicz // W : Moda na gotowanie : medialne i kulturowe wizerunki jedzenia / redaktorzy naukowi Bartosz Kowalczyk, Piotr Łuszczykiewicz, Karol Walczak, Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak. – Poznań : Wydawnictwo Silva Rerum ; Kalisz : Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydział Pedagogiczno-Artystyczny w Kaliszu, 2018. – S. 289-308

73. O literackiej rozmaitości barokowych biesiad, czyli „Postny obiad…” i „Nieporównany zbytek bankietów…” / Marcin Cieński // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 112-119
C 189196 (Opole)

74. O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach : historia kultury sub speciae culinaria / Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski, Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk.Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2010. — 328 s. ; 21 cm.
M 204116 (Opole)

75. O polskiej kulturze kulinarno-biesiadnej z perspektywy etnoparemiologii / Ewa Jędrzejko // W: Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 13-33
M 197693 M 197769 (Opole)

76. O znaczeniu jedzenia w wybranych książkach Marii Krüger / Karolina Jędrych // W : Wyczytać świat – międzykulturowość w literaturze dla dzieci i młodzieży / red. nauk. Bernadeta Niesporek-Szamburska, Małgorzata Wójcik-Dudek ; przy współpr. Aleksandry Zok-Smoły. – Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2014. – S. 185-198

77. Obżarstwo i pijaństwo w zwierciadle Rejowej fizjonomiki / Joanna Zagożdżon // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 104-114
M 197693 M 197769 (Opole)

78. Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – 260,[2] s. : rys. ; 22 x 2.
C 189196 (Opole)

79. Od kuchni : o jedzeniu i nie tylko w utworach Lucy Maud Montgomery / Anna Gemra // W : O literaturze i kulturze (nie tylko) popularnej : prace ofiarowane Profesorowi Jakubowi Z. Lichańskiemu / pod redakcją Anny Gemry i Adama Mazurkiewicza. – Łódź : Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2017. – S. 223-235

80. Od-głosy jedzenia / pod red. nauk. Grażyny Pietruszewskiej-Kobieli i Adama Regiewicza ; Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie. – Częstochowa : Towarzystwo Literackie im. Adama Mickiewicza : Akademia im. Jana Długosza, 2015. – 274 s. ; 24 cm. – (Seria Od-głosy Kultury, 2354-0230 ; t. 2)

81. Odżywianie ciała – ożywianie ducha? : filmowe wizualizacje / Waldemar Frąc // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 313-319
M 197693 M 197769 (Opole)

82. Osakijska kultura kulinarna w literaturze na przykładzie „Meoto zenzai” Ody Sakunosuke / Katarzyna Skulimowska. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 449-456
M 218938 (Opole)

83. Pokarmy i jedzenie jako element tradycji i pamięci na przykładzie czeskich tekstów kultury / Roman Sliwka // W : Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych / pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz. – Lublin : Muzeum Lubelskie, 2018. – S. 145-156

84. Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – 419 s. ; 24 cm. – ( Stromata Antropologica, ISSN 1897-5666 ; 2 )
M 197693 M 197769 (Opole)

85. Polskie kulinaria : aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe / pod redakcją Renaty Przybylskiej i Donaty Ochmann. – Kraków : Wydawnictwo Libron – Filip Lohner, copyright 2021. – 225 stron : faksymilia, fotografie ; 24 cm.

86. Polskie nazwy kulinarne pochodzenia francuskiego / Józef Porayski-Pomsta // W : Polszczyzna jest zobowiązaniem, a dla niektórych pasją : tom prac ofiarowanych prof. dr hab. Barbarze Falińskiej w 90. rocznicę urodzin / pod redakcją Józefa Porayskiego-Pomsty, Katarzyny Sobolewskiej. – Warszawa : Dom Wydawniczy Elipsa, 2021. – S. 173-188

87. Pozycja smaku : jedzenie w granicach sztuki / Dorota Koczanowicz. – Warszawa : Instytut Badań Literackich PAN. Wydawnictwo, 2018. – 358, [1] strona : ilustracje, faksymile, fotografie ; 21 cm.

88. „Pralinka, szarlotka i tarta”, czyli O zapożyczeniach francuskich we współczesnej polszczyźnie = „Chocolate, apple pie and tart”, that is french loan-words in contemporary Polish / Monika Bazyl // W : Nauki humanistyczne i społeczne. Cz. 2 / [red. nauk. Jacek Leśny, Jędrzej Nyćkowiak]. – Poznań : Młodzi Naukowcy, 2016. – S. 7-14

89. Przy słowiańskim stole czyli Kulinaria wczesnego średniowiecza / Małgorzata Krasna-Korycińska. – Szczecin : Wydawnictwo „Triglav”, 2010. – 86 s. : il. ; 24 cm.

90. Przy (wspólnym) stole : kulinaria jako stereotypowe spoiwo stosunków międzyludzkich na przykładzie „Szopki” Zośki Papużanki / Krystian Maciej Tomala // W : (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku : nie tylko o kulturze jedzenia i picia / pod redakcją Barbary Zwolińskiej. – Gdańsk ; Sopot : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019. – S. 204-224

91. „Przyjemnego rzygania i do zobaczenia” : o jedzeniu i wydalaniu w dramatach Hanocha Levina / Barbara Świąder-Puchowska // W : (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku : nie tylko o kulturze jedzenia i picia / pod redakcją Barbary Zwolińskiej. – Gdańsk ; Sopot : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019. – S. 271-279

92. Przyjęcie u baronostwa Niemanów / Ewa Ignatowicz // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 185-189
C 189196 (Opole)

93. Rodziny Soprano książka kucharska / oprac. przez Artiego Bucco ; [aut.] Allen Rucker, Michele Scicolone ; z ang. przeł. Agnieszka Wyszogrodzka-Gaik. – Warszawa : Świat Książki – Bertelsmann Media, 2008. – 208 s. : il. kolor. ; 25 cm. – (Biblioteka Gazety Wyborczej)

94. Rosyjskie nazwy kulinariów na tle języków słowiańskich / Irena Łukaszuk ; Uniwersytet w Białymstoku. Wydział Filologiczny. – Białystok : Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, 2005. – 231 s. ; 23 cm.

95. Rozkosze jedzenia i gry miłosnej meandry. „Oblubienica Pana” Alberta Cohena / Adriana Celińska // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 261-273
M 197693 M 197769 (Opole)

96. Rozpusta – zbytek – rozrzutność, czyli „Celem życia jest rozkosz” : filmowy obraz rzymskiej uczty / Krzysztof Antczak // W : Kac : sytość i głód / redakcja naukowa Wojciech Ślusarczyk, Dorota Gawenda-Kempczyńska, Roksana Wilczyńska ; [Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu ; Fundacja Naukowa Bydgoska Szkoła Historii Nauk Medycznych]. – Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2019. – S. 131-154

97. Słownictwo kulinarne w „Ogrodzie nie plewionym” Wacława Potockiego / Katarzyna Sornat // W : W labiryncie polszczyzny : profesorowi Stanisławowi Dubiszowi doktorzy i doktoranci / pod redakcją Beaty Katarzyny Jędryki i Eweliny Kwapień ; Pracownia Językoznawstwa Stosowanego. Instytut Polonistyki Stosowanej. Uniwersytet Warszawski. – Warszawa : Dom Wydawniczy Elipsa, 2017. – S. 49-67

98. Staropolskie biesiadowanie w Trylogii Henryka Sienkiewicza / Barbara Szargut // W : Od oświecenia ku romantyzmowi i dalej… : autorzy, dzieła, czytelnicy. Cz. 4 / pod red. Marka Piechoty i Janusza Ryby. – Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2012. – S. 151-168

99. Stół, jaki jest : wokół kuchni w Polsce / Wojciech Nowicki. – Kraków : Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli, 2011. – 155, [4] s. : il. (w tym kolor.) ; 21 cm.

100. Szlakiem kulinarnych opowieści Michała Witkowskiego / Marcin Wojciechowski // W : (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku : nie tylko o kulturze jedzenia i picia / pod redakcją Barbary Zwolińskiej. – Gdańsk ; Sopot : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019. – S. 239-247

101. Śladami włoskiej kultury w leksykonie języka polskiego na przykładzie italianizmów kulinarnych / Edyta Bocian // W : Kulturowe konteksty języka. 2 / pod redakcją Beaty Afeltowicz, Jolanty Ignatowicz-Skowrońskiej i Piotra Wojdaka. – Szczecin : Volumina.pl, Daniel Krzanowski, 2016. – 326 stron ; S. 7-14

102. Śladem chlebowych okruszków : wokół motywów biesiadnych w literaturze dziecięcej / Ryszard Waksmund // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 95-102
C 189196 (Opole)

103. Terytoria smaku : studia z antropologii i socjologii jedzenia : praca zbiorowa / pod red. Urszuli Jareckiej i Anny Wieczorkiewicz. – Warszawa : Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW : Wydawnictwo Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, 2014. – 449, [1] s. ; 24 cm.

104. Tradycje i sztuka kulinarna Chin / Ksawery Burski. – Warszawa : Wydawnictwo Akademickie Dialog, 2015. – 307, [3] s. : il. ; 21 cm.

105. Uczta dla oka : jedzenie jako temat malarskich przedstawień / Anna Wywioł // W : Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej / pod redakcją Przemysława Jędrzejewskiego, Piotra Magiery, Klaudii Skrężyny, Gabriela Szustera. – Kraków : Wydawnictwo Avalon, copyright 2016. – S. 369-376

106. „Uczta” Filoksenosa na tle tradycji greckiej poezji gastronomicznej / Magdalena Stuligrosz. – Poznań : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, 2012. – 266, [2] s. ; 24 cm. – (Filologia Klasyczna / Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 0554-8160 ; nr 29)

107. Uczta w ujęciu biblijnym / Franciszek M. Rosiński // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 24-33
C 189196 (Opole)

108. Ucztowanie w zaświatach : w piśmiennictwie średniowiecznym i wczesnonowożytnym / Jacek Sokolski // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 46-51
C 189196 (Opole)

109. Uczty potępieńcze : symbolika spożywania w „Obłędzie” Jerzego Krzysztonia / Zbigniew Bitka // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 247-259
M 197693 M 197769 (Opole)

110. Uroki stołu i biesiady w kulturze kresowej na wybranych przykładach polskiej literatury współczesnej / Stanisław Eliasz // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 222-228
C 189196 (Opole)

111. W kuchni jak na wojnie : jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku / Maria Barbasiewicz. – Warszawa : Dom Wydawniczy PWN – Grupa Wydawnicza PWN, cop. 2015. – 262, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.

112. W poszukiwaniu filmowej kuchni totalnej : od Gabriela Axela do Petera Greenawaya / Marta Brzezińska // W : Terytoria smaku : studia z antropologii i socjologii jedzenia : praca zbiorowa / pod red. Urszuli Jareckiej i Anny Wieczorkiewicz. – Warszawa : Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW : Wydawnictwo Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, 2014. – S. 369-387

113. Warz, Sawo… Warz, Ewo… : motywy kulinarne w etymologiach ludowych nazw polskich miejscowości / Ewa Rogowska-Cybulska // W : (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku : nie tylko o kulturze jedzenia i picia / pod redakcją Barbary Zwolińskiej. – Gdańsk ; Sopot : Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2019. – S. 59-71

114. Wino w Biblii / Samuele Bacchiocchi ; [tł. Dariusz Jemiołek]. – Radom : Orion Plus, 2012. – 92 s. ; 20 cm.

115. Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. – 2006. – Warszawa : Arkady, 2009. – 383, [1] s. : il. kolor. ; 20 cm. – (Leksykon : historia, sztuka, ikonografia)
C 202966 I 202993 (Opole)

116. Wokół tysiąca stołów czyli Historia jedzenia / Felipe Fernández-Armesto ; przeł. Jan Jackowicz. – Warszawa : „Twój Styl”, 2003. – 423, [1] s., [8] s. tabl. kolor. : il. ; 25 cm.

117. „Wszyscy byli jak najzupełniej trzeźwi…” : kilka uwag o improwizacjach Mickiewicza / Leszek Libera // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 150-157
C 189196 (Opole)

118. Z Hitlerem przy stole : jedzenie jako znak traumy w polskich literackich narracjach postholokaustowych / Angnieszka Podpora // W : Żywność kulturowo przetworzona / redakcja Anna Gomóła, Barbara Bokus. – Piaseczno : Studio Lexem, 2017. – S. 135-147

119. Z umiarem o umiarze : kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu / Eliza Gajzler // W : Żywność kulturowo przetworzona / redakcja Anna Gomóła, Barbara Bokus. – Piaseczno : Studio Lexem, 2017. – S. 309-321

120. Żywność kulturowo przetworzona / redakcja Anna Gomółka, Barbara Bokus. – Piaseczno : Studio Lexem, © copyright 2017. – XV, [1], 221 stron : ilustracje ; 21 cm.

 

Artykuły w czasopismach:

121. Anatomia ucztowania / Paweł Walewski // Polityka. – 2015, nr 14, s. 86-88

122. Antropologiczna analiza obrazu ucztowania w dziele Gabriela Axela „Uczta Babette” / Joanna Drzazga // Kwartalnik Filmowy. – Nr 33 (2001), s. 227-144

123. At quem non ceno, barbarus ille mihi est : Homer i źródła kulinarnych paradygmatów barbarzyńców / Piotr Berdowski // Acta Universitatis Wratislaviensis. Antiquitas. – Nr 29 (2007), s. 61-84

124. „Bardzo przyjemnie zasiąść po śniadaniu do pisania” : motyw jedzenia i picia w listach Tomasza Manna z okresu 1889-1926 / Ewelina Michta // Studia Niemcoznawcze. – T. 38 (2008), s. 297-309

125. Biesiada, a może uczta? // Cogito. – 2017, nr 5, s. 42-43
* Motyw uczty w tekstach kultury

126. Biesiada i biesiadowanie we współczesnej kulturze polskiej / Ryszard Kantor // Zabawy i Zabawki. – Nr 1/4 (2008), s. 35-49

127. Biesiada, magiczna kuchnia i degradacja myślenia symbolicznego w kulturze masowej / Katarzyna Łeńska-Bąk // Literatura Ludowa. – 2004, nr 4/5, s. 69-78

128. Biesiada w renesansowej poezji Jana Kochanowskiego / Michał Burkacki // Młoda Polonistyka. – 1997, nr 1, s. 7-16

129. Biesiadowanie w Polsce Ludowej / Grzegorz Piotrowski // Łódzkie Studia Etnograficzne. – T. 46 (2007), s. 111-126

130. Biesiadowanie, zabawa i picie alkoholu : przykłady tradycyjnych i współczesnych zachowań ludycznych / Marta Wilk // Zabawy i Zabawki. – R. 17 (2019), s. 197-213

131. Bioróżnorodność na biblijnym stole / Małgorzata Maciejczyk // Edukacja Biologiczna i Środowiskowa. – 2011, nr 3, s. 66-74

132. Blogerzy jako liderzy opinii : badanie blogów kulinarnych / Agnieszka Chwiałkowska, Joanna Turkiewicz // Marketing i Rynek. – Nr 12 (2014), s. 13-22

133. Blogi od kuchni / Barbara Stolarz // Polityka. – 2014, nr 3, s. 87-89
* Blogi kulinarne

134. Bogactwo smaków : (o nowych nazwach posiłków, dań i miejsc) / Beata Nowakowska // Poradnik Językowy. – 2013, z. 5. s. 103-109

135. Bohater do zjedzenia : mięso zwierząt jako tabu w polskiej prozie dla dzieci i młodzieży / Ewelina Rąbkowska. – Bibliogr. // Guliwer. – 2020, nr 1, s. 16-24

136. Ceremonia picia herbaty w życiu i twórczości artystów rosyjskich na przełomie XIX i XX wieku / Grażyna Bobilewicz-Bryś // Acta Uniwersitatis Wratislaviensis. Slavica Wratislaviensia. – 1993, nr 79 (1531), s. 65-85

137. Charlie i fabryka czekolady / Kamil Rudziński // Kino. – 2005, nr 10, s. 64-65
* Zawiera rec. filmu: Charlie i fabryka czekolady / reż. Tim Burton

138. Chleb nasz powszedni / M.M-K. // Ikar. – 1995, nr 7/8, s. 51
* Motyw chleba w twórczości m.in.: Józefa Czapskiego, Stanisława Grzesiuka, Juliana Kawalca, Józefa Ignacego Kraszewskiego, Wiesława Myśliwskiego, Aleksandry Ziółkowskiej, Stefana Żeromskiego

139. Chleb życia / Dariusz Adamczyk // Kieleckie Studia Teologiczne. – T. 5 (2006), s. 9-25
* Chleb w Biblii

140. Co kryją w sobie przepisy kulinarne? : od folklorystyki do antropologii zmysłów / Katarzyna Orszulak-Dudkowska // Literatura Ludowa. – 2010, nr 4/5, s. 79-89

141. Co nam zostało z tamtych wieków / Piotr Bikont, Robert Makłowicz ; rozm. przepr. Bogdan Borucki // Mówią Wieki. – 2009, nr 12, s. 10-13
* Kuchnia polska – historia

142. Co wyrażają przysłowia o jedzeniu i piciu? : na podstawie „Księgi przysłów o jadle, stole i napitku” / Marzena Guz // Conversatoria Linguistica. – R. 5 (2011), s. 27-36

143. Człowiek ofiarą konsumpcji : jedzenie w filmach Jana Švankmajera / Marta Maciejewska // Bliza. – 2014, nr 3, s. 144-149

144. Czy istnieje kuchnia nowoczesna? : książki kucharskie w Polsce XIX-XX wieku / Izabela Koczkodaj // Mówią Wieki. – 2012, nr 11, s. 18-21

145. Dekadenckie rozkosze / Anna Piotrowska // Wiedza i Życie. – 2005, nr 7, s. 26-29
* Sztuka biesiadowania w starożytnym Rzymie

146. Deser Zeusa, czyli zagadka gastronomiczna w „Uczcie” Filoksenosa / Magdalena Stuligrosz // Meander. – R. 64/67 (2009/2012), s. 30-43

147. Dialektyka kuchni / Dorota Koczanowicz // Konteksty. – 2016, nr 1, s. 83-89

148. Dziedzictwo kulinarne w przysłowiach śląskich / Lidia Przymuszała, Dorota Świtała-Trybek // Studia Śląskie. – T. 78 (2016), s. 173-190

149. Dzieje regionu „od kuchni” : historyczna ewolucja obyczajów kulinarnych we Friuli / Grzegorz Chomicki, Barbara Cynarska-Chomicka // Wiadomości Historyczne. – 2010, nr 2, s. 5-12

150. El Greco i wołowina ze śledziem / Michał Paweł Markowski // Tygodnik Powszechny. – 2012, nr 32, s. 27-29

151. Eseje najkrótsze / Jan Tomkowski // Odra. – 2010, nr 9, s. 44-48

152. Garnek i księga – związki tekstu kulinarnego z tekstem literackim w literaturze polskiej XIX wieku / Agnieszka M. Bąbel // Teksty Drugie. – 2000, nr 6, s. 163-181

153. Głodomór w krainie pieczonych gołąbków – o kulturowych znaczeniach jedzenia / Katarzyna Kubat // Barbarzyńca. – 2009, nr 1, s. 34-45

154. Goethe, bigos, placki kartoflane, sarnina oraz kilka innych delicji : o wspólnocie przy talerzu w prozie Mariana Pankowskiego / Jan Burnatowski // Bliza. – 2014, nr 3, s. 59-64

155. Gotowanie na wszystko / Bartosz Staszczyszyn // Polityka. – 2014, nr 28, s. 66-68
* Kulinaria w serialach telewizyjnych

156. Grzeszny kąsek w gejzerze namiętności : nazwy własne w świecie kuchni erotycznej / Agnieszka Wojcieszek // Indeks. – 2016, nr 3-4, s. 70-72

157. Gusta Apicjusza, czyli o rzymskich kulinariach / Michał Bardel. – (Rzymskie obrazki) // Znak. – 2007, nr 2, s. 127-135

158. Gwiazdy od kuchni / Piotr Stasiak // Polityka. – 2006, nr 15, s. 42-46
* Programy kulinarne w telewizji

159. Historia smaku we Francji i w Polsce / Philippe Meyzie ; tł. Jarosław Dumanowski // Mówią Wieki. – 2009, nr 12, s. 14-18

160. „Idziemy chyba szósty dzień, a drogi nie ubywa…” : etnologiczny opis miejsca biesiady turystycznej / Paweł Schmidt // Łódzkie Studia Etnograficzne. – T. 46 (2007), s. 127-133

161. In vino fabula / Marek Bieńczyk // Tygodnik Powszechny. – 2010, nr 4, s. 32-34
* Literatura i wino

162. In vino salus? / Monika Szczot // Meander. – 2004, nr 1-2, s. 95-106

163. „Inność” od kuchni (brytyjskiej) / Marcin Kudła // Podkarpackie Forum Filologiczne. Seria: Językoznawstwo. – 2010, s. 147-155

164. Interpretacja uczty i obrazu / Dorota Nosowska // Cogito. – 2014, nr 16, s. 36-37
* Temat: W jaki sposób w utworach literackich przedstawiane są uczty? Omów problem, nawiązując do załączonego fragmentu „Pana Tadeusza” oraz innych utwórów literackich

165. „Jaja na trzepaku”, „Pęczak nie pęka”, „Czarna piękność” : język i styl przepisów kulinarnych Marty Gessler / Anna Chrupczalska-Laskowska // Językoznawstwo. – 2013, t. 1, s. 23-32

166. Jaja po szkocku / Marek Gajdziński // Bliza. – 2014, nr 3, s. 83-88

167. Jedź z apetytem / Marta Wróbel // Polityka. – 2016, nr 51, s. 94-96
* Muzea kulinariów

168. Językowe właściwości nazw blogów kulinarnych : (rekonesans badawczy) / Dorota Suska. – Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo. – Z. 13 (2013), s. 73-84

169. Językowy obraz chleba w „Biblii” i w przysłowiach / Kazimierz Długosz // Prace Filologiczne. – T. 46 (2001), s. 153-163

170. Kawa, kiełbasa, cynamon i śledź / Piotr Oczko // Znak. – 2020, nr 5, s. 66-71
* Holenderskie kulinaria, także jako motyw w malarstwie (martwa natura)

171. Kitowicz, Burnett i Wielądko : trzy obrazy kuchni polskiej XVII wieku / Aleksandra Kleśta-Nawrocka // Przegląd Historyczny. – 2011, z. 4, s. 819-838

172. Kołacze, marcepany oraz inne specjały weselnego stołu jako inspiracja dla staropolskich poetów i oratorów / Mariola Jarczykowa // Białoruskie Zeszyty Historyczne. – Z. 38 (2012), s. 164-174

173. Kompotem w nowoczesność / Marian Bielecki // Pogranicza. – 2010, nr 4, s. 11-21
* Kultura stołu w twórczości Witolda Gombrowicza

174. Konferencja naukowa „Motyw biesiady w literaturach słowiańskich” / Elżbieta Tyszkowska // Acta Uniwersitatis Wratislaviensis. Slavica Wratislaviensia. – 1993, nr 76 (1441), s. 139-141

175. Krótka historia śledzia / Andrzej Grzyb // Bliza. – 2014, nr 3, s. 18-24

176. Krytyka sarmackiego ucztowania oparta na fragmentach tekstów literackich i piśmienniczych autorów dawnych / Eliza Orman // Ogrody Nauk i Sztuk. – Nr 1 (2011), s. 311-320

177. Książki kucharskie, kulinarne i o jedzeniu : przegląd trendów / Ewelina Szyszkowska // Biblioteka Analiz. – 2020, nr 9, s. 16-17

178. Kształtowanie się myśli kulinarnej w Grecji i Rzymie / Waldemar Żarski // Acta Universitatis Wratislaviensis. Literatura i Kultura Popularna. – Nr 12 (2005), s. 175-196

179. Ktokolwiek jesteś na uczcie – polski stół średniowieczny / Katarzyna Droga // Cogito. – 2006, nr 18, s. 47-49

180. „Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek” Petera Greenawaya – antropologiczna opowieść o błazeńskiej uczcie / Beata Lisowska // Kultura i Społeczeństwo. – 2005, nr 4, s. 147-163

181. Kuchenne egzekucje Magdy Gessler / Piotr Millati // Bliza. – 2014, nr 3, s. 200-204
* Program telewizyjny „Kuchenne rewolucje”

182. Kuchenne ewolucje / Agnieszka Krzemińska // Polityka. – 2014, nr 51/52, s. 102-106

183. Kuchenne fascynacje fantastyki grozy / Rafał Nawrocki // Barbarzyńca. – 2009, nr 3/4, s. 130-138

184. Kuchnia i stół : z socjologii obyczajów ks. J. Kitowicza / Jacek Kurczewski // Archiwum Historii Filozofii i Myśli Społecznej. – T. 47 (2002), s. 233-245

185. Kuchnia, książki kucharskie i historia / Hanna Szymanderska ; rozm. przepr. Marta Sikorska // Mówią Wieki. – 2012, nr 11, s. 10-12

186. Kuchnia myśliwska – 1000 lat tradycji / Grzegorz Russak // Mówią Wieki. – 2009, nr 12, s. 24-28

187. Kulinaria i poezja / Sergiusz Sterna-Wachowiak // Fakty. – 1975, nr 40, s. 7

188. Kulinaria w literaturze / Cezary Rosiński // Poradnik Bibliograficzno-Metodyczny. – 2014, nr 3, s. 16-24

189. Kulinaria w literaturze : scenariusz imprezy bibliotecznej / Jadwiga Chmielewska, Joanna Smurzyńska // Biblioteka w Szkole. – 2012, nr 12, s. 18-19
* Dla szkoły ponadgimnazjalnej

190. Kulinaria we frazeologii śląskiej / Lidia Przymuszała // Rozprawy Komisji Językowej. – T. 64 (2017), s. 247-264

191. Kulinarne ekstazy komisarza Montalbano : gastronomia i kultura jedzenia w kryminałach Andrei Camilleriego / Ksenia Olkusz // Studia Slavica. – [Nr] 15 (2011), s. 169-177

192. Kulinarny fenomen kuchni i stołu szlacheckiego w „Panu Tadeuszu” / Kazimierz Wojnowski // Rocznik Naukowy / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. – T. 1 (1998/1999), s. 113-121

193. Kulturowo-językowy tygiel, czyli o tureckich potrawach i ich nazwach = Cultural and linguistic melting pot – Turkish dishes and their names / Ewa Siemieniec-Gołaś // Perspektywy Kultury. – 2022, nr 1, s. 125-135

194. Leksyka i frazeologia biesiadowania w „Lirykach” Wespazjana Kochowskiego / Halina Wiśniewska // Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio FF Philologiae. – Vol. 16 (1998), s. 89-99

195. Licencja na gotowanie / Małgorzata Sadowska // Przekrój. – 2006, nr 49, s. 58-61
* Programy kulinarne w telewizji

196. „Lubię przytrzymywać uciekający dzień, jego zmysłowe wrażenia…” : motyw jedzenia i picia w listach Tomasza Manna z okresu 1926-1936 / Ewelina Michta // Studia Niemcoznawcze. – T. 40 (2009), s. 371-380

197. Miejsca biesiadne – przestrzenie pamięci / Robert Dzięcielski // Łódzkie Studia Etnograficzne. – T. 46 (2007), s. 7-12

198. Miód, wino i wódka / Paweł Libera // Mówią Wieki. – 2009, nr 12, s. 82-86

199. Misjonarza rzecz o kawie i nie tylko, czyli o zwyczaju picia kawy w XVIII wieku w Polsce / Anna Janicka // Przegląd Orientalistyczny. – 2013, nr 3/4, s. 148-151

200. Mitologizowanie toposu uczty w powieściach „Castle Rackrent” Marii Edgeworth i „Pan Chalawski” Hrihorija Kwitki-Osnowianenki / Denis Czyk // Porównania. – T. 17 (2015), s. 215-225

201. Moment wieczny : o „Uczcie Babette” / Dariusz Czaja // Konteksty. – 1992, nr 3-4, s. 76-80

202. Motyw spożywania posiłków w „Opowieści etiopskiej” Heliodora / Sylwester Dworacki // Acta Universitatis Wratislaviensis. Classica Wratislaviensia. – Nr 28 (2008), s. 73-80

203. Motyw uczty w utworze literackim : omów zagadnienie, interpretując wybrane teksty / Dorota Nosowska // Cogito. – 2009, nr 19, s. 38-39

204. Motywy kulinarne w „Pinocchiu” i w jego polskich wersjach / Justyna Łukaszewicz // Pamiętnik Literacki. – 2004, z. 3, s. 191-216

205. Motywy kulinarne w twórczości Mikołaja Gogola / Anna Kościołek // Acta Universitatis Wratislaviensis. Slavica Wratislaviensia. – Nr 143, cz. 1 (2007), s. 69-76

206. Nazwy autorskich wypieków w polskich show kulinarnych / Katarzyna Burska // Prace Językoznawcze. – [T.] 23, [z.] 1 (2021), s. 215-228

207. „Nie gotuj koźlęcia w mleku jego matki”, czy „nie mieszaj potraw mięsnych z nabiałem” / Mirosław Rucki, Michael Abdalla // Teologia i Człowiek. – 2015, nr 4, s. 145-160
* Żywność w Biblii

208. Nie tylko knedliki : czeska kuchnia jako przedmiot literackiej reprezentacji / Anna Gawarecka // Slavica Wratislaviensia. – [T.] 166 (2018), s. 19-29

209. (Nie)bezpieczne związki jedzenia i sztuk plastycznych / Diana Wasilewska // Pogranicza. – 2010, nr 4, s. 22-28

210. Niebo w gębie / Grażyna Arata // Kino. – 2012, nr 12, s. 70
* Zawiera rec. filmu: Niebo w gębie / reż. Christian Vincent, 2012

211. Niebo w gębie : śpiewając o jedzeniu / Przemysla Gulda // Bliza. – 2014, nr 3, s. 131-137

212. Nienasyceni : o tym co jedzą bohaterowie (dramatów) Witkacego / Kalina Bahneva // Postscriptum Polonistyczne. – 2011, nr 2, s. 207-223

213. „Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów” : kulinarny romantyzm Jana Szyttlera / Jarosław Dumanowski // Wiadomości Historyczne. – 2015, nr 3, s. 34-38

214. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu : obżarstwo w dyskursie obrzędowym i literaturze sowizdrzalskiej / Katarzyna Łeńska-Bąk // Literatura Ludowa. – 2008, nr 2, s. 13-25

215. Nowe słownictwo związane z jedzeniem – na materiale Obserwatorium Językowego UW : próba rekonstrukcji struktury pola tematycznego / Jarosław Łachnik. – Bibliogr. // Poradnik Językowy. – 2022, z. 2, s. 25-45

216. O aksjologii kultury winiarskiej / Mariusz Pacholak // Dydaktyka Literatury i Konteksty. – T. 33 (2014), s. 147-154

217. O czeskich nazwach kulinarnych / Teresa Zofia Orłoś // Bohemistyka. – 2008, [nr] 1/4, s. 359-362

218. O dawnym chlebie / Piotr Kowalski // Mówią Wieki. – 2009, nr 12, s. 52-56

219. O ideologizacji jedzenia w okresie PRL : (na przykładzie książek kucharskich) / Joanna Jóźwiak // Dyskurs. – Z. 1 (2004), s. 225-237

220. O jedzeniu i tożsamości w Kalkucie : trzy historie o apetycie / Magdalena Góralska // Bliza. – 2014, nr 3, s. 72-80

221. O pączku historycznie / Agnieszka Piela. – (Objaśnienia wyrazów i zwrotów). – Bibliogr. // Poradnik Językowy. – 2019, z. 2, s. 109-113

222. O różnych aspektach staropolskiej biesiady w świetle relacji literackich / Maria Wichowa // Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica. – [Z.] 5 (2002), s. 3-12

223. O wspólnocie stołu w filmach „Siódma pieczęć” i „Tam gdzie rosną poziomki” Ingmara Bergmana = About community of the table in the films „Wild Strawberries and the „Seventh seal” Ingmar Bergman / Maja Rogala // Bibliotekarz Podlaski. – R. 19, nr 1 (2018), s. 291-302

224. O wyglądzie stołów pańskich i chudopacholskich w powieściach saskich J.I. Kraszewskiego słów kilka / Aleksandra Modlińska // Tematy i Konteksty. – 2015, nr 5, s. 246-257

225. O zachowaniu się przy stole, czyli kodeks etyki biesiadnej w „Uczcie” Filoksenosa na tle greckiej tradycji literackiej / Magdalena Stuligrosz // Symbolae Philologorum Posnaniensium Graecae et Latinae. – Vol. 18 (2008), s. 115-127

226. O zachowaniu się przy stole : ucztowanie i wielkie żarcie jako dwie formy współczesnej konsumpcji / Katarzyna Pyszkowska // Transformacje. – 2014, nr 1/2, s. 55-82

227. Obraz nowej klasy średniej w telewizyjnych programach kulinarnych / Małgorzata Bogunia-Borowska // Studia Socjologiczne. – 2015, nr 1, s. 119-148

228. Obżarstwo, czyli zachłanność brzucha w średniowieczu / Florent Quellier ; tł. Beata Spieralska. – Fragm. książki „Łakomstwo” // Mówią Wieki. – 2013, nr 5, s. 31-33

229. Ostatnia Wieczerza / Renata Jarecka. – Il. // Cogito. – 2006, nr 14, s. 82

230. Paradoksy związane ze spożywaniem pokarmów w średniowieczu – wstępny rekonesans oparty głównie na analizie wiersza Słoty „O zachowaniu się przy stole” / Andrzej Wicher // Er(r)go. – 2005, nr 1, s. 37-45

231. Pędzlem i widelcem / Piotr Sarzyński // Polityka. – 2010, nr 11, s. 58-62
* „Święto dla oczu – jedzenie w martwej naturze” – wystawa w wiedeńskim Kunstforum

232. Piwo, wino i gorzałka w utworach literackich XVI-XVII w. (Korona-Prusy-Rzesza) / Andrzej Klonder // Studia i Materiały z Historii Kultury. – T. 61 (1989), s. 157-176

233. Platon, polityka, wino / Paweł Śpiewak // Res Publica Nowa. – 1994, nr 7/8, s. 19
* Uczta w dziełach Platona

234. Po prostu gotuj! : o przestrzeni konsumpcji w telewizyjnych programach kulinarnych / Adam Regiewicz // Łódzkie Studia Etnograficzne. – T. 46 (2007), s. 193-205

235. Pochwała chleba // Poezja i Dziecko. – 2006, nr 3
* Numer poświęcony motywowi chleba w literaturze dla dzieci

236. Poemat kulinarny, anagram rękopisu i dramat nieopisywalności : (wokół „Kuchni mojej matki” Lucjana Szenwalda) / Miłosz Piotrowiak // Liryka Polska XX Wieku. – Ser. 4 (2007), s. 9-41

237. Pogranicze smaków : antropologiczna refleksja o rozwoju wietnamskiej kuchni w Polsce od lat 90. / Lê, Thanh Hải // Azja-Pacyfik. – T. 17 (2014), s. 132-150

238. Pokarm dla teatru / Bonnie Marranca ; tł. Agata Chałupnik // Dialog. – 2009, nr 7/8, s. 108-117
* Produkty żywnościowe jako motyw w sztuce

239. Polacy przy jedzeniu i za stołem w piosenkach Wojciecha Młynarskiego / Jerzy Wiśniewski // Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica. – [Z.] 13 (2010), s. 269-280

240. Polszczyzna do włoszczyzny / Marta Wróbel // Polityka. – 2015, nr 41, s. 106-107
* Kulinarna nowomowa

241. Popisy przy kielichu / Agnieszka Krzemińska // Polityka. – 2014, nr 38, s. 62-64

242. Pożywienie w opowieściach ludowych / Robert Piotrowski // Literatura Ludowa. – 2007, nr 2, s. 45-56

243. Projekt krytyki kulinarnej / Rafał Nawrocki // Język Polski w Liceum. – 2015/2016, nr 2, s. 26-39

244. Przecież kwiaty nie krwawią – kuchnia feministyczna / Agnieszka Gajewska // Czas Kultury. – 2008, nr 5, s. 17-23

245. Przemiany formy tekstu kulinarnego (III-XIX) / Agnieszka M. Bąbel // Napis. – Ser. 6 (2000), s. 215-230

246. Przepis na życie / Marta Sztokfisz // Polityka. – 2022, nr 16, s. 77-79
* Lucyna Ćwierczakiewiczowa – autorka najpopularniejszych książek kucharskich końca XIX wieku

247. Przez żołądek do serca, czyli o kilku nowszych hispanizmach kulinarnych w języku polskim / Anna Bochnakowa // Studia Iberystyczne. – Nr 7 (2008), s. 235-246

248. Przygody kulinarne w PRL / Andrzej Garlicki // Mówią Wieki. – 2012, nr 11, s. 46-51

249. Puste kalorie / Anita Piotrowska // Film. – 2001, nr 5, s. 62-63
* Zawiera rec. filmu: Czekolada / reż. Lasse Hallström, 2000

250. Receptury „auf Polnische Art” z XVI i XVII wieku : przyczynek do studiów nad recepturą kuchni staropolskiej w niemieckiej literaturze kulinarnej / Marta Sikorska // Rocznik Grudziądzki. – T. 21 (2013), s. 87-101

251. Regionalna leksyka kulinarna : nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych – na podstawie danych słownikowych / Agnieszka Piotrowska-Wojaczyk // Język, Religia, Tożsamość. – [T.] 9 (2013), s. 93-101

252. Rola jedzenia w Starym Testamencie / Anthony Pagliarini ; tłum. Jarosław Sempryk // Communio. – R. 37, nr 1 (2017), s. 12-29

253. Rozkosze podniebienia / Agata Zawrzykraj // Dialog. – 2009, nr 7/8, s. 118-129
* Jedzenie jako motyw dramatów oraz ich inscenizacji teatralnych

254. Rytuały jedzenia i picia we Francji i w Polsce : rekonesans / Michał Masłowski // Napis. – Ser. 10 (2004), s. 359-372

255. Sensy jedzenia : o historyczności kuchni i smaku / Jarosław Dumanowski // Wiadomości Historyczne. – 2011, nr 1, s. 11-15

256. Sieć smakowych połączeń : subiektywny przegląd blogów kulinarnych / Małgorzata Mostek // Pogranicza. – 2010, nr 4, s. 56-58

257. Skrzydełko czy nóżka? : przyczynek do antycznych obyczajów kulinarnych / Karol Piasecki // Światowit. – T. 2, fasc. A (2000), s. 164-165

258. Słodko-gorzki smak zmian : kres kuchni staropolskiej / Aleksandra Kleśta-Nawrocka // Mówią Wieki. – 2009, nr 12, s. 97-101

259. Słodki smak deseru, czyli kilka uwag gastronomicznych na marginesie lektury poezji Pindara / Magdalena Stuligrosz // Meander. – 2005, nr 2, s. 150-158

260. Słodkie językoznawstwo: karpatka we współczesnej polszczyźnie potocznej / Katarzyna Smyl // Literatura Ludowa. – 2015, nr 6, s. 35-52

261. Słodycz, gorycz, dzieciństwo i grzech / Agata Ciastoń // Kino. – 2012, nr 12, s. 38-39
* Czekolada w filmie

262. Słownictwo kulinarne jako element językowej kreacji świata w powieści „Krewni” Józefa Korzeniowskiego / Jowita Żurawska-Chaszczewska // Język, Religia, Tożsamość. – 2016, nr 1, s. 287-299

263. Słownictwo kulinarne we współczesnej polszczyźnie / Maria Lesz-Duk // Prace Naukowe Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo. – Z. 4 (2002), s. 175-180

264. Smaczniejsze życie / Robert Makłowicz ; rozm. przepr. Małgorzata Mrowiec // Atest. – 2002, nr 8, s. 30-33
* O programie telewizyjnym „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”

265. Smak i zapach bajki / Ronco Maria Luisa Valenti // Guliwer. – 1995, nr 2, s. 6-12
* Motyw jedzenia w bajkach i legendach

266. Smak i uroda stołu / Katarzyna Łeńska-Bąk // Literatura Ludowa. – 2003, nr 4/5, s. 51-63

267. Smak(i) filmu / Barbara Kita // Opcje. – 2008, nr 3, s. 28-33
* Tematyka kulinarna w filmach

268. Smaki perwersji : włókienka i chrząstki : i Chianti / Karolina Wojtasik // Opcje. – 2008, nr 3, s. 10-13
* Upodobania kulinarne Hannibala Lectera bohatera powieści T. Harrisa

269. Smakowanie pistacji (o twórczości Igora Newerlego) / Magdalena Wojak // Wyspa. – 2007, nr 4, s. 84-89

270. Spécialité de la maison : dwa bieguny filmowej kuchni / Julia Gierczak // Bliza. – 2014, nr 3, s. 150-156
* Odżywianie w filmie francuskim

271. „Spis o krmích” z XV wieku : u źródeł czeskiej literatury kulinarnej / Magdalena Spychaj // Przegląd Historyczny. – 2011, z. 4, s. 591-607

272. Staropolska kuchnia : o pierwszej polskiej książce kucharskiej / Dariusz Chemperek // Kresy. – 2002, nr 1, s. 248-252
* „Compendium ferculorum albo Zebranie potraw” Stanisława Czernieckiego z 1628 roku

273. Staropolska leksyka kulinarna / Maria Borejszo // Prace Filologiczne. – T. 53 (2007), s. 37-48

274. Sute posiłki paniczów przy mieszczańskim stole / Janusz Tazbir // Odrodzenie i Reformacja w Polsce. – T. 49 (2005), s. 195-197

275. Sztuka od kuchni / Dorota Koczanowicz // Format. – 2010, nr 3/4, s. 64-65
* Wystawa „Uczta dla oczu – jedzenie w martwej naturze” w Kunstforum w Wiedniu

276. Szuflady Leopolda Blooma : ciało i dieta w kilku rozdziałach „Ulissesa” / Jan Balbierz // Studia Litteraria Universitatis Iagellonicae Cracoviensis. – [T.] 9 (2014), s. 237-245

277. Szwedzki stół : co jedzą nasi północni sąsiedzi / Monika Samsel-Chojnacka // Bliza. – 2014, nr 3, s. 94-101

278. Śledź na każdą okazję / Andrzej Kałaska // Mówią Wieki. – 2015, nr 3, s. 57-60

279. Świat od kuchni / Justyna Sobolewska // Polityka. – 2021, nr 32, s. 82-83
* Literackie podróże kulinarne

280. Tajemnica klusek z czerniny : o tłumaczeniu kulinariów na przykładzie trylogii o Emilu ze Smålandii / Hanna Dymel-Trzebiatowska // Przekładaniec. – 2009, nr 2/2010, nr 1, s. 245-257
* Astrid Lindgren – „Emil ze Smalandii” – przekłady polskie

281. Tematyka kulinarna w literaturze polskiej XX wieku / Agnieszka Mielżyńska // Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica. – [Z.] 12 (2009), s. 249-262

282. Tematyka kulinarna w polskiej współczesnej popularnej prozie kobiecej / Ewa Szczepkowska // Acta Neophilologica. – [T.] 19, [nr] 1 (2017), s. 269-281

283. Tożsamość kulinarna na Górnym Śląsku i Opolszczyźnie / Waldemar Żarski // Rozprawy Komisji Językowej. – [T.] 39 (2012), s. 73-86

284. Tożsamość kulinarna Podhala / Marta Moskal, Grzegorz Szewczyk // Krakowskie Studia Małopolskie. – Vol. 7, nr 7 (2003), s. 261-273

285. Triady narracji kulinarnych / Barbara Kownacka // Pogranicza. – 2010, nr 4, s. 29-34
* Kulinaria w literaturze polskiej

286. Uczta // Cogito. – 2005, nr 18, s. 77

287. „Uczta Babette” – uczta dla duszy i ciała / Małgorzata Masłowska-Taffel // Polonistyka. – 2013, nr 5, s. 19-23
* Wielozmysłowe odczytanie opowiadania i filmu na lekcjach dla uczniów szkoły ponadpodstawowej

288. Uczta, posiłek / Dorota Nosowska // Cogito. – 2011, nr 22, s. 46-47
* Uczta w literaturze i filmie

289. Uczta u Nerona : scenariusz przedstawienia (na podstawie „Quo vadis” Henryka Sienkiewicza / Grzegorz Wiśniewski // Wszystko dla Szkoły. – 2005, nr 7-8, s. 21-22

290. Uczta zranionych / Anna Markowska // Czas Kultury. – 1998, nr 5, s. 90-93
* Ucztowanie, jedzenie w twórczości Zbigniewa Herberta i Tadeusza Różewicza

291. „Ucztowanie” na maturze / Dorota Nosowska // Cogito. – 2018, nr 12, s. 44-47
* Temat wypracowania maturalnego: Posiłek – rytuał czy sposób na podtrzymanie czynności życiowych? Rozważ kwestię, odwołując się do prytoczonego fragmentu „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza, całości utworu i innych tekstów kultury

292. Uczty, biesiady i zabawy w powieściach Henryka Sienkiewicza / Alicja Dąbrowska // Temat. – Vol. 3/5 (2005), s. 32-47

293. Uczty rzymskie okresu cesarstwa / Jerzy R. Kaczyński // Mówią Wieki. – 2020, nr 4, s. 59-62

294. Upodobania kulinarne mieszczan angielskich w drugiej połowie XVII wieku w świetle „Dziennika” Samuela Pepysa / Dorota Kicińska // Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica. – [Z.] 86 (2011), s. 7-21

295. W krainie pałeczek : reprezentacje kuchni chińskiej w podróżopisarstwie polskim i serbskim / Tomasz Ewertowski // Slavica Wratislaviensia. – [T.] 166 (2018), s. 31-47

296. W kulinarnym niebie / Agata Ciastoń // Kino. – 2010, nr 12, s. 56-59
* Kulinaria w filmie

297. Węgierskie wędrówki Krzysztofa Vargi / Magdalena Roguska // Nowe Książki. – 2017, nr 1, s. 50-51
* Zawiera rec. książki: Langosz w jurcie / Krzysztof Varga. – Wołowiec, 2016

298. Wielkie żarcie // Film. – 2010, nr 11, s. 56-58
* Kulinaria w filmie

299. Wielkie żarcie / Leszek Żuliński // Wiadomości Kulturalne. – 1997, nr 34, s. 10
* Temat biesiad i uczt w literaturze m.in.: Stanisława Grochowiaka, Ignacego Krasickiego, Adama Mickiewicza, Słoty, Stefana Żeromskiego

300. Wielkie żarcie, mniejsze żarcie, żarcie na niby : o motywie jedzenia w prozie baśniowej Bolesława Leśmiana na przykładzie „Przygód Sindbada Żeglarza” / Bogusław Grodzki // Pamiętnik Literacki. – 2012, z. 1, s. 47-76

301. Wielkie żarcie na Wspólnej / Agnieszka Niedek, Iga Nyc // Wprost. – 2008, nr 40, s. 126-127
* Motywy kulinarne w filmach i serialach

302. Wielkie żarcie : świętowanie według Tadeusza Różewicza / Maja Dziedzic // Fragile. – 2010, nr 4, s. 9-12

303. Wielkie żarcie w oczach Petroniusza, czyli o rzymskich zbytkach w dziedzinie jedzenia i picia / Michał Bardel // Znak. – 2007, nr 10, s. 111-120

304. Wino i życie w poezji Charlesa Baudelaire’a / Katarzyna Rybińska // Polilog Studia Neofilologiczne. – Nr 3 (2013), s. 169-181

305. Władysław Stanisław Reymont – „Chłopi” / Joanna Zajkowska // Cogito. – 2008, nr 10, s. 58-65
* Zawiera m. in. prezentację: Sztuka kulinarna jako przejaw kultury i obyczaju

306. Woda, wino i tak dalej, czyli o napojach i trunkach w Konstantynopolu / Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak // Przegląd Nauk Historycznych. – Nr 1 (2010), s. 25-54

307. Wokół kuchni i stołu / Urszula Kowalska // Postscriptum Polonistyczne. – 2008, nr 2, s. 57-69

308. Wspólnota za stołem, czyli sceny uczt w późnym antyku / Elżbieta Jastrzębowska // Roczniki Humanistyczne. – 2003, z. 4, s. 119-134

309. Wzlot i przyciąganie codzienności / Dorota Koczanowicz // Konteksty. – 2019, nr 3, s. 232-239

310. Z biesiadą przez historię, czyli o związku kuchni i człowieka. Cz. 1 / Robert Jakrzewski // Akant. – 2005, nr 1, s. 26-27

311. Z biesiadą przez historię, czyli o związku kuchni i człowieka. Cz. 2 / Robert Jakrzewski // Akant. – 2005, nr 2, s. 9-10

312. Z biesiadą przez historię, czyli o związku kuchni i człowieka. Cz. 3 / Robert Jakrzewski // Akant. – 2005, nr 3, s. 26

313. Z biesiadą przez historię, czyli o związku kuchni i człowieka. Cz. 4 / Robert Jakrzewski // Akant. – 2005, nr 4, s. 28-29

314. Z Mickiewiczem przy stole, czyli o upodobaniach kulinarnych autora „Pana Tadeusza” / Sylwia Magiera // Acta Universitatis Wratislaviensis. Prace Literackie. – Nr 41 (2002), s. 105-124

315. „Za króla Sasa – łyżką kiełbasa!” : staropolskie smaki w twórczości J.I. Kraszewskiego / Aleksandra Modlińska // Conversatoria Linguistica // R. 7 (2013), s. 63-75

Oprac. Anna Zacłona
Wydział Informacji, Bibliografii i Udostępniania Zbiorów
PBW w Opolu

 

Udostepnij:

Projekty i programy

Współpraca

Przewiń do góry Skip to content