Książki:
1. Chleb i sól w obrzędzie weselnym (na przykładzie południowego Podlasia) / Beata Maksymiuk-Pacek // W : Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych / pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz. Lublin : Muzeum Lubelskie, 2018. – S. 169-178
2. Chleb i wino w Starym Testamencie / Andrzej Sebastian Jasiński // W : Ineffabile Eucharistiae donum : księga pamiątkowa dedykowana księdzu biskupowi Alfonsowi Nossolowi Wielkiemu Kanclerzowi Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Opolskiego z okazji 65. rocznicy urodzin oraz 20-lecia święceń biskupich / red. Tadeusz Dola ; Uniwersytet Opolski. Wydział Teologiczny. – Opole : WTUO, 1997. – S. 187-201
3. Chleb nasz powszedni : o pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków / Piotr Kowalski. – Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Ossolineum, 2000. – 250,[2] s. : fot. ; 25 cm.
M 57697 (Kędzierzyn-Koźle), M 184937 (Opole)
4. Chleb w działaniach magicznych / Magdalena Wójtowicz // W : Tam na Podlasiu. 4, Pożywienie – czyli Coś dla ciała i coś dla ducha / pod red. Jana Adamowskiego i Marty Wójcickiej. – Wola Osowińska : Towarzystwo Regionalne im. Wacława Tuwalskiego : Gminny Ośrodek Kultury w Borkach z/s w Woli Osowińskiej, 2014. – S. 117-127
5. Chleb w folklorze polskim : w poszukiwaniu znaczeń / Beata Walęciuk-Dejneka ; Akademia Podlaska w Siedlcach. Instytut Filologii Polskiej. – Siedlce : Wydawnictwo Akademii Podlaskiej : Akademia Podlaska. Instytut Filologii Polskiej, 2010. – 176 s. ; 24 cm.
6. Chleb w tradycji ludowej / Irena Kubiak, Krzysztof Kubiak. – Warszawa : Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, 1981. – 228,[4] s., [[16] s.tabl. : il., fot., rys. ; 20 cm.
M 039757 M 039869 (Nysa), M 126524 (Opole)
7. Dlaczego warto jeść piętki chleba? O przesądach i kulinarnych / Dorota Świtała-Trybek // W : Świat kuriozów : od zadziwienia do fascynacji / pod redakcją Katarzyny Łeńskiej-Bąk,. – Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2016. – S. 65-80
M 214704 (Opole)
8. Kocham cię, chlebie nasz powszedni / wyboru dokonał i do dr. przygot. Eugeniusz Marciniak ; [il. Stanisław Klinger]. – Włocławek : Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników, 1999. – 135, [1] s. : il. ; 21 cm.
9. Kreacyjna funkcja chleba w polskim folklorze tradycyjnym / Beata Walęciuk-Dejneka ; praca doktorska napisana pod kierunkiem Anny Brzozowskiej-Krajki. – Lublin : UMCS, 2001. – 287 k. : il. ; 30 cm.
10. Malarska opowieść o polskim chlebie = An illustrated history of Polish bread / Elżbieta Staszewska, Mieczysław Janik. – Warszawa : Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego : Wydawnictwo Jedeń Świat, 2018. – 229, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
11. Nasz chleb powszedni : poetycki katalog chleba / wybór i posł. Stefan Aleksandrowicz ; Muzeum Wsi Lubelskiej. – Lublin : MWL, 1983. – 60 s. ; 18 cm.
12. O chlebie naszym powszednim : motyw chleba w kulturze i języku polskim / Hanna Stypa. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 208-216
M 218938 (Opole)
13. Okruchy chleba : antologia polskiej liryki z motywem chleba / wybór i układ Stefana Placka i Marianny Bocian. – Wrocław : „Astrum”, 1992. – 213, [3] s. ; 25 cm.
M 054922 (Nysa), M 200784 (Opole)
14. Opowieść o chlebie czyli Nasz powszedni / Piotr Kowalski ; oprac. receptur Julian Piotrowski. – Kraków : „Ikon”, 2007. – 311,[1] s. : fot. ; 25 cm.
M 197777 (Opole)
15. Smak dzieciństwa : pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego / [wyd. i tekst Magdalena Bartosiewicz]. – Łowicz : Muzeum, 2012. – 80 s. : il. kolor. ; 24 cm.
16. 100 [Sto]wieków chleba / Bolesław Kuźmiński. – Warszawa : „Książka i Wiedza”, 1968. – 267, [13] s. : il. ; 15 cm. – (Światowid : biblioteczka popularnonaukowa)
M 058727 (Opole)
17. „Ten złoty bochen…” : o motywie chleba w poezji chłopskiej (na materiale z południowego Podlasia i terenów nadbużańskich) / Katarzyna Smyk // W : Tam na Podlasiu. 4, Pożywienie – czyli Coś dla ciała i coś dla ducha / pod red. Jana Adamowskiego i Marty Wójcickiej. – Wola Osowińska : Towarzystwo Regionalne im. Wacława Tuwalskiego : Gminny Ośrodek Kultury w Borkach z/s w Woli Osowińskiej, 2014. – S. 101-115
18. Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. – Warszawa : Arkady, 2009. – S. 120-127 : Chleb
C 202966 I 202993 (Opole)
19. Znaczenie chleba w kulturze polskiej : rozważania teoretyczne / Anna Gąska // W : Społeczności lokalne wobec wyzwań współczesności / red. nauk. Tomasz Herudziński i Piotr Swacha. – Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2016. – S. 107-123
Artykuły w czasopismach:
20. Chleb i wino w Starym Testamencie = Bread and Wine in the Old Testament / Andrzej S. Jasiński // Scriptura Sacra. – R. 21 (2017), s. 173-187
* Dostępne w Internecie: https://bibliotekanauki.pl/articles/1902571 [dostęp: 22.02.2023 r.]
21. Chleb lub polskie Betlejem / Marian Gancarczyk // Poezja i Dziecko. – 2006, nr 3, s. 62-66
* Grabowski Stanisław „Chleb”, Chotomska Wanda „Dobra wróżka”
22. Chleb nasz powszedni / Maria Migdał, Władysław Migdał // Aura. – 2008, nr 4, s. 25-27
23. Chleb niepowszedni : święte pożywienie / Joanna Podgórska // Polityka. – 2003, nr 16, s. 92-93,95
* Chleb – etnografia
24. Chleb – symbol i sacrum w malarstwie Mariana Kępińskiego / Marcin Kępiński // Zeszyty Wiejskie. – Z. 21 (2015), s. 181-194
* Dostępne w Internecie: https://bibliotekanauki.pl/articles/966742 [dostęp: 22.02.2023 r.]
25. Chleb w asyryjskich źródłach pisanych i folklorze dawniej i dziś / Michael Abdalla // Przegląd Orientalistyczny. – 1999, nr 1/2, s. 103-113
26. Chleb w tradycji ludowej / Danuta Cetera // Rocznik Bocheński. – T. 5 (2001), s. 115-140
27. Chleb w tradycji polsko-litewskiej / Greta Lemanaitė-Deprati // Europa Orientalis. – [T.] 1 (2009), s. 79-90
28. Chleb życia / Dariusz Adamczyk // Kieleckie Studia Teologiczne. – T. 5 (2006), s. 9-25
* Chleb w Biblii
29. Chleba naszego powszedniego… / Jan Ignaciuk // Podlaski Kwartalnik Kulturalny. – 2006, nr 3, s. 80-84
* Chleb – etnografia
30. Chleba naszego powszedniego / Krzysztof Karwan // Aura. – 2001, nr 9, s. 28-29
* Zwyczaje związane z pieczeniem chleba
31. Dobry jak chleb / Maria Migdał, Władysław Migdał // Aura. – 2008, nr 3, s. 33-35
32. „I znajdziemy w bułkach i w chlebach zapach ziemi, wiatru i nieba” – o chlebie w poezji dla dzieci / Zofia Ożóg-Winiarska // Poezja i Dziecko. – 2006, nr 3, s. 30-40
33. Jak mierzono chleb / Witold Kula // Mówią Wieki. – 2019, nr 5, s. 77-80
34. Janowa ekspozycja dyskursu o chlebie (J 6,25-58/59) / Bogusław Górka // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Studia Religiologica. – Z. 43 (2010), s. 35-56
* Biblia. – NT. – Ewangelia według św. Jana – analiza i interpretacja
35. Językowy obraz chleba w „Biblii” i w przysłowiach / Kazimierz Długosz // Prace Filologiczne. – T. 46 (2001), s. 153-163
36. Językowy obraz 'chleba’ w kulturze ludowej Śląska Cieszyńskiego : zarys problematyki / Jana Raclavská // Studia Slavica. – [Nr] 21, z. 1 (2017), s. 235-239
37. „Łamanie chleba” w Nowym Testamencie (Łk 24,35 i Dz 2,42) / Wojciech Surmiak // Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne. – T. 36, z. 2 (2003), s. 404-413
* Dostępne w Internecie: https://bazhum.muzhp.pl/media/files/Slaskie_Studia_Historyczno_Teologiczne/Slaskie_Studia_Historyczno_Teologiczne-r2003-t36-n2/Slaskie_Studia_Historyczno_Teologiczne-r2003-t36-n2-s404-413/Slaskie_Studia_Historyczno_Teologiczne-r2003-t36-n2-s404-413.pdf [dostęp: 22.02.2023 r.]
38. Muzeum chleba w Pleszewie / Krzysztof Grabowski // Kronika Wielkopolski. – 2009, nr 2, s. 127-130
39. O chlebie jednoczącym rodziny : tradycje i zwyczaje / Bogdan Nowak // Źródło. – 2011, nr 36, s. 14-15
40. O chlebie powszednim : nazwy chleba i wyrobów piekarniczych w języku polskim i rosyjskim / Natalia Ananiewa // Slavica Wratislaviensia. – Nr 165 (2017), s. 27-34
* Dostępne w Internecie: https://wuwr.pl/swr/article/view/4402 [dostęp: 22.02.2023 r.]
41. O dawnym chlebie / Piotr Kowalski // Mówią Wieki. – 2009, nr 12, s. 52-56
42. O „polskim” zwyczaju całowania upadłej kruszyny chleba – z powodu wiersza Cypriana K. Norwida „Moja piosenka II” / Kordian Bakuła // Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia ad Didacticam Litterarum Polonarum et Linguae Polonae Pertinentia. -[Nr] 12 (2021), s. 389-400
43. Okruchy cywilizacji / Michał Kuźmiński // Tygodnik Powszechny. – 2018, nr 32, s. 56-58
* Rola chleba w historii ludzkości
44. Piec chlebowy, dzieża, pieczywo regionalne. Cz. 3 / Maria Migdał, Władysław Migdał // Aura. – 2008, nr 5, s. 30-33
45. Pieczywo obrzędowe w kulturze regionu częstochowskiego / Barbara Pabian // Lud. – T. 84 (2000), s. 103-114
46. Problem sakralizacji wina i chleba w późnym średniowieczu i czasach nowożytnych / Jakub Szajt, Krzysztof Wachowski // Archeologia Polski. – T. 58, z. 1/2 (2013), s. 199-224
* Dostępne w Internecie: https://rcin.org.pl/dlibra/publication/67816/edition/55378/content? [dostęp: 22.02.2023 r.]
47. Rozważania o chlebie na Bliskim Wschodzie / Michael Abdalla // Przegląd Orientalistyczny. – 2005, nr 3/4, s. 147-163
48. Tradycyjny wiejski chleb / Leon Szabluk // Podlaski Kwartalnik Kulturalny. – 2006, nr 3, s. 85-87
49. Tryptyk o pachnącym chlebie / Bronisława Dymara // Poezja i Dziecko. – 2006, nr 3, s. 25-30
* Chleb w poezji dziecięcej
50. Ważniejsze wzmianki biblijne o łamaniu chleba / Jan Łach // Studia Theologica Varsaviensia. – 2000, nr 2, s. 121-135
* Dostępne w Internecie: https://bazhum.muzhp.pl/media/files/Studia_Theologica_Varsaviensia/Studia_Theologica_Varsaviensia-r2000-t38-n2/Studia_Theologica_Varsaviensia-r2000-t38-n2-s121-135/Studia_Theologica_Varsaviensia-r2000-t38-n2-s121-135.pdf [dostęp: 22.02.2023 r.]
51. Z szacunku dla chleba – Muzeum Chleba w Radzionkowie / Piotr Mankiewicz // Muzealnictwo. – [Nr] 47 (2006), s. 57-63
52. Znak przemiany / Piotr Jordan Śliwiński ; rozm. przepr. Michał Kuźmiński // Tygodnik Powszechny. – 2014, nr 13, s. 6-8
Oprac. Anna Zacłona
Wydział Informacji, Bibliografii i Udostępniania Zbiorów
PBW w Opolu