Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób. Często mylona jest z technologią żywności. Wyróżniamy dietetykę kliniczną oraz sportową. Zestawienie bibliograficzne pt. „Dietetyka: żywienie człowieka zdrowego i chorego: wybór za lata 2005-2015” powstało na podstawie zbiorów Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Opolu oraz 4 bibliotek filialnych. Niektóre opisy zaczerpnięto ponadto z baz Biblioteki Narodowej w Warszawie. Zestawienie zawiera 180 jednostek bibliograficznych (wydawnictwa zwarte, artykuły z czasopism oraz film). Sygnatury poprzedzone symbolem „M” – oznaczają magazyn wypożyczalni,”C” natomiast zbiory czytelni.
Wydawnictwa zwarte:
1) Aktywność fizyczna i odżywianie się jako uwarunkowania promocji zdrowia = Physical activity and nutrition as the conditions for health promotion / red. Ewa Szczepanowska, Marek Sokołowski.- Poznań : Wielkopolska Wyższa Szkoła Turystyki i Zarządzania, 2008.- 347 s. : il. ; 24 cm
2) Alergie pokarmowe : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski ; Instytut Żywności i Żywienia.- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004.- 226 s. : il. ; 21 cm Filia Nysa M 064228
3) Anoreksja i bulimia [Film] /scen., reż. Bartosz Nowakowski, Marcin Wołkowicz.- Kraków: „Rubikon”,2009.- 1 dysk optyczny (DVD)(25 min): dźw., kolor ;12 cm PBW Opole NE 000690
4) Biomedyczne podstawy kształcenia i wychowania / Barbara Woynarowska [et al.].- Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.- 406 s. : tab. ; 24 cm PBW Opole M 207662, M 207665, M 207666, C 207658, M 207663, M 207664
5) Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski.- Warszawa :Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006.-464, [1] s. : il. ;24 cm Filia Kluczbork C 051639; Filia Nysa C 063934
6) Dieta optymalna – dieta idealna / Marek Chyliński, Jan Kwaśniewski.- Warszawa : Wydawnictwo „WGP”, 2004.- 287 s. :rys. ;21 cm Filia Nysa M 065460
7) Dietetyka / Dariusz Włodarek.-Warszawa : Wydawnictwo Format-AB, 2005.- 348 s. : il. ; 21 cm
8)Dietetyka: wybrane zagadnienia / Maciej Bilek, Anna Pasternakiewicz, Joanna Typek.- Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2014.-160 s. : il. ; 24 cm
9) Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski.Wyd. 3. uzup.-Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2012.- 670, [1] s. : il. ; 24 cm
10) Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski.-Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2010.- 670, [1] s. :il., tab. ;24 cm Filia Nysa M 066052; rok wyd. Filia Kluczbork C 051906, Filia Nysa C 064703
11) Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski.- Warszawa :Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007.- 670, [1] s. :il.; 24 cm
12) Fakty i fikcje w żywieniu człowieka: czy warto czytać informacje na opakowaniach produktów spożywczych? : XX konferencja dyskusyjna, Warszawa, 26 października 2012 : program i streszczenia referatów / Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.Warszawa : Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych. Zarząd Główny : Kurs-Ar Firma Konsultingowa SGGW,2012. -20 s. ; 25 cm
13) Fizjologia starzenia się: profilaktyka i rehabilitacja / red. nauk. Anna Marchewka, Zbigniew Dąbrowski, Jerzy A. Żołądź.- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2013.-XVIII, 449, [1] s. : il. ; 24 cm. PBW Opole C 210078, M 210081, M 210082, M 210083; Filia Kluczbork M 053122; Filia Nysa C 067125
14) Grupa krwi a odżywaianie / Urszula Lemańska.- Białystok : Wydawnictwo Vital, 2013.- Wyd. 3.-222 s., [4] k. tabl. luzem : il. ; 21 cm
15) Higiena i żywienie człowieka: materiały dydaktyczne dla studentów kierunku biotechnologia, specjalność biotechnologia medyczna / Anna Walczewska, Emilia Kołsut ; Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Wydział Nauk Biomedycznych i Kształcenia Podyplomowego.- Łódź : Biuro Promocji i Wydawnictw Uniwersytetu Medycznego, 2010.- 63 s. : il. ; 30 cm.
16) Jesteś tym, co jesz :dieta, która zmieni twoje życie / Gilian McKeith ; przeł. Tomasz Norbert.- Poznań : Wydawnictwo „Rebis”, 2005.-223, [1] s. : il. Kolor. ; 23 cm Filia Nysa M 065250
17) Laboratoria zmysłów / Piero Camporesi ; przeł. Joanna Ugniewska.- Gdańsk : Wydawnictwo Słowo /Obraz Terytoria, cop. 2005.- 276, [1] s. : il. ; 23 cm PBW Opole M 20714
18) Masaż sportowy z elementami odnowy biologicznej / Leszek Magiera , Robert Walaszek.- Kraków : Wydawnictwo „Biosport”, 2004.- 478 s. : ; ryc., tab. ; 21 cm Filia Brzeg M 049998, M 052766
19) Metoda doktora Dukana / Pierre Dukan ; tł. Eliza Kasprzak-Kozikowska.- Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2009.-254, [2] s. ; 21 cm Filia Brzeg M 050773; Filia Nysa M 066091
20) Moja skuteczna dieta : 12 kroków do dobrej wagi / Cezary Żak ; [przepisy kulinarne Cezary Żak, Ewa Aszkiewicz].-Poznań : Wydawnictwo „Publicat”, cop. 2007.- 95 s. : il. kolor ; 25 cm Filia Nysa M 066007
21) Moje dziecko ma nadwagę : przyczyny i następstwa, zmiany sposobu odżywiania, prawidłowe spędzanie wolnego czasu / Hilde Kolbe, Helmut Weyhreter ; [przekł. Marcin Dąbrówka].- Warszawa : Oficyna Wydawnicza Aba, cop. 2007.- 133, [1] s. : il. ;21 cm Filia Nysa M 065734
22) Nie potrafię schudnąć / Pierre Dukan ; tł. Caterine Walewicz-Bekka.-Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2008.- 211, [1] s. ; 17 cm Filia Nysa M 066005
23) Normy żywienia człowieka : podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych / red. nauk. Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk ; aut. Barbara Bułhak-Jachymczyk [et al.].- Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia : 2008.- Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 459, [1] s. : il. ; 24 cm Filia Nysa C 066270
24) Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego, Wojciecha Roszkowskiego ; Katedra Higieny Żywienia Człowieka. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.- Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011.- 134 s., [10] s. tabl. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm
25) Odżywaianie: ćwiczenia rozwijające umiejętność słuchania, mówienia i myślenia / Joanna Bladowska, Aleksandra Szakiewicz .- Gdańsk : Wydawnictwo Harmonia, 2012.- Teka ([68] s., [18] k. tabl. luzem) : il. (w tym kolor.) ; 31 cm
26) Opowieść o chlebie czyli Nasz powszedni / Piotr Kowalski ; oprac. receptur, Julian Piotrowski.- Kraków : Wydawnictwo Ikon, 2007.- 311,[1] s. : fot. ; 25 cm PBW Opole M 197777
27) Otyłość : zapobieganie i leczenie : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz- Latoszek.-Warszawa :Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2009.- 140 s. :tab. ; 21 cm Filia Nysa M 065544
28) 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych / Laurent Chevallier ; red. wyd. pol. Danuta Gajewska ; [tł. Ludmiła Błaszczyna].-Wrocław : Wydawnictwo Elsevier Urban & Partner, cop. 2010 .- IX, 300, [1] s. : il. ; 21 cm
29) Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko.-Warszawa :Wydawnictwo SGGW, 2008.- 236, [1] s. ;24 cm Filia Brzeg C 050724
30) Postawiłem na zdrowie : leczenie grzybic, dieta zrównoważona, zapobieganie cukrzycy, racjonalne odchudzanie / Andrzej Janus.- Strzelce Opolskie : Wydawnictwo Biosłone, 2006.-125, [3] s. :il. ;21 cm Filia Nysa M 064043
31) Problemy z nadwagą u dzieci : istota zagadnienia / Rosemarie Portmann ; [przekł. Aneta Bańkowska].-Kielce : Wydawnictwo Jedność, cop. 2007.-62 s. : il.;21 cm Filia Nysa M 065563
32) Psychologiczne aspekty pracy dietetyka z pacjentem / Magdalena Pilska ; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Warszawa : Script : na zlec. SGGW, 2012.-154 s. ; 24 cm
33) Pułapka anoreksji : dlaczego się choruje, jak wyzdrowieć / Valerio Albisetti ; tł. Marzena Radomska.- Kielce : Wydawnictwo Jedność, 2006.- 171 s. 20 cm Filia Nysa M 064927, 2003 Filia Nysa M 064049
34) Skrypt do ćwiczeń z technologii żywności i potraw dla studentów kierunku dietetyka: studia pierwszego stopnia / Beata Sińska, Alicja Kucharska, Ewa Michota-Katulska ; Warszawski Uniwersytet Medyczny. Wydział Nauki o Zdrowiu. Zakład Żywienia Człowieka.- Warszawa : Oficyna Wydawnicza Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, 2014.-146 s. : il. (w tym kolor.) ; 21 cm
35) 100 sekretów na zdrowie / Paula Bartimeus ; [przekł. Magdalena Zadrąg].- Warszawa : Wydawnictwo Muza, 2011.- 128 s. : il. ; 17 cm.
36) Tabele składu i wartości odżywczej żywności / Hanna Kunachowicz [et al.] ; Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.- Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2005.- 670, [1] s. ; 30 cm Filia Kluczbork C 051939
37) Technika w praktyce : zajęcia żywieniowe : podręcznik z ćwiczeniami do zajęć technicznych dla klas 1-3 gimnazjum / Katarzyna Wilczek, Ewa Uljasz.- Warszawa : Wydawnictwo Nowa Era, 2012.- 143, [1] s. :il. kolor. ; 24 cm Filia Nysa M 067325
38) Vademecum rozumnego odchudzania / Włodzimierz Bernard Wojciechowski.- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe Sub Lupa : Włodzimierz Bernard Wojciechowski, 2013.- 113 s., [1] k. tabl. : il. kolor. ; 21 cm
39) Walka o ogień : jak gotowanie stworzyło człowieka / Richard Wrangham ; [przekł. Anna E. Eichler, Magdalena Kawalec].-Stare Groszki ;Warszawa : Wydawnictwo CIS, 2009.-254, [1] s. ; 20 cm PBW Opole M 202349
40) Wiedza, zdrowie, uroda / red. Tomasz Malczyk.- Nysa : Oficyna Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej, 2011.-212 s. :il. ; 24 cm Filia Nysa C 066638
41) Woda żywa:opowieść o wodzie, zdrowiu, higienie i dietetyce / Piotr Kowalski.- Wrocław: Towarzystwo Przyjaciół Ossolineum, 2002.-269,[3] s. :il., fot., rys. ;25 cm PBW Opole M 185565
42) Wybrane zagadnienia z zakresu nauki o żywieniu człowieka : skrypt dla studentów / Beata Mikuta ; Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie.- Częstochowa : Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki, 2014.- 58 s. : il. ; 25 cm
43) Zasady żywienia człowieka / Hanna Kunachowicz, Elżbieta Czarnowska-Misztal, Halina Turlejska.- Wyd. 10.- Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2013.- 254, [1] s., [1] k. tabl. złoż. : il. ; 23 cm
44) Zdrowe odżywianie / [red. Barbara Smyk, Agnieszka Leleniewska, Ryszard Popiołek ; tł. Maria Stańska].-Warszawa : Wydawnictwo De Agostini Polska, cop. 2013.24, [1] s. : il. kolor. ; 30 cm
45) Zdrowe odżywianie według recept klasztornych / Petra Altmann ; [tł. Renata Baranowska, Joanna Łakomiec, Grażyna Baranowska].Sandomierz : Drukarnia i Księgarnia Świętego Wojciecha. Wydawnictwo Święty Wojciech, cop. 2009154 s. : il. kolor. ; 20 cm
46) Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej / Grażyna Tuchmacher.- Kraków: Oficyna Wydawnicza „Impuls”, 2010.-215, [1] : il. (w tym kolor.) ; 24 cm
47) Zdrowe odżywaianie i jego sekrety : w jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i oczyszczenie organizmu może polepszyć twoje zdrowie? / Sergey Karpov [Wiera Chmielewska].- Wyd. 3.- Gliwice : Internetowe Wydawnictwo „Złote Myśli”, cop. 2008.- 115 s. : il. ; 21 cm.
48) Zdrowe odżywianie + tabele kaloryczne / [Kinga Szafruga].[Warszawa] : Wydawnictwo Szkolne PWN, cop. 2011.-S. 3-15 : il. kolor. ; 26 cm
49) Zdrowe odżywianie w chorobie nowotworowej : książka kucharska / Penny Brohn i Christine Bailey ; [tł. Ewa Kapilewicz].- Warszawa : Wydawnictwo G+J Gruner + Jahr Polska, cop. 2013.-160 s. : il. kolor. ; 22 cm.
50) Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida zdrowia / Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska.- Warszawa :Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2004.- 83, [1] s. : ; tab. ; 20 cm Filia Nysa M 063825 \
51) Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu T. 1/ red. nauk. Jan Gawęcki ; aut.: Stanisław Berger [et al.].- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.- 558, [2] s. : il. ; 24 cm PBW Opole M 212570/I, M 212571/I
52) Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu. T.1 / red. nauk. Jan Gawęcki ; aut. Stanisław Berger [et al.].- Wyd. 3 zm.- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010.-558, [2] s. : il. ; 24 cm Filia Nysa C 066084/I
53) Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu T. 1 / red. Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki.- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007.- 512, [2] s. : il. ; 24 cm Filia Nysa M 064790/I
54) Żywienie człowieka: podstawy nauki o żywieniu T. 1 / red. Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki.-Warszawa :Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005.-512, [2] s. :il. ;24 cm Filia Nysa M 063093/I, M 063091/I
55) Żywienie człowieka: żywienie człowieka zdrowego i chorego T. 2 / red. Jan Hasik, Jan Gawęcki.-Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. -339, [1] s. : il. ; 24 cm Filia Nysa M 064790/II; Filia Kluczbork M 051879/II, C 051878/II
56) Żywienie człowieka zdrowego i chorego.T. 2 / red. nauk. Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki ; aut. Joanna Bajerska [et al.].- Wyd. 2 zm.- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010.- 471, [1] s. :il. ; 24 cm Filia Nysa C 066084/II
57) Żywienie człowieka: żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2 / red. Jan Hasik, Jan Gawęcki.- Warszawa :Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005.-339, [1] s. : il. ;25 cm Filia Nysa M 063093/II, M 063091/II
58) Żywienie człowieka a zdrowie publiczne.T.3 / red. nauk. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski ; [aut. Jerzy Bertrandt et al.].-Warszawa :Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009.-405, [2] s. :il. ;24 cm Filia Nysa M 063091/III, M 064790/III, M 063093/III, C 066084/III
59) Żywienie człowieka : słownik terminologiczny / Henryk Gertig, Jan Gawęcki.- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007.- 150, [2] s. ; 24 cm Filia Nysa C 064215
60) Żywienie człowieka : zbiór ćwiczeń / pod red. Pawła M. Pisulewskiego i Mirosława Pysza.- Kraków : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2008.- Wyd. 2 popr.- 183, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm
61) Żywienie u progu i u schyłku życia / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego ; [Katedra Higieny Żywienia Człowieka].- Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013.- 146 s., [4] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm
62) Żywienie : wpływ na zdrowie człowieka / Simon Langley-Evans ; red. nauk. wyd. pol. Mirosław Jarosz. ; [tł. Maciej Stasiak, Alina Kanikowska].-Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2014.280 s. : il. ; 29 cm
63) Żywność, żywienie, zdrowie : bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka / pod red. Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera.- Gdańsk : Gdański Uniwersytet Medyczny, 2010.- 1 dysk optyczny (CD-ROM) : kolor ; 12 cm
Artykuły z wydawnictw ciągłych:
64) Alergia w Kubusiowym Lesie / AngelikaBaranowska //Bliżej Przedszkola.-2013, nr 5, s. 44-46
65) Anoreksja i bulimia / Agnieszka Rynkiewicz // Edukacja i Dialog.- 2009, nr 11/12, s. 72-77
66) Anoreksja – bulimia (pedagogiczne diagnozowanie zaburzeń odżywiania się młodzieży) / Marta Kowalczuk // Nowa Szkoła.-2007, nr 9, s. 35-43
67) Anoreksja jako zaburzenie odżywiania – scenariusz zajęć / Katarzyna Grażka // Wychowanie na co Dzień.-2010, nr 9, dod. „Wkładka Metodyczna”, s. VI-VIII
68) Badanie wartości odżywczej posiłków / Ewa Dmowska // Wychowanie Techniczne w Szkole z Plastyką.- 2005, nr 3, s. 54-57
69) Błędy żywieniowe w diecie przedszkola / Magdalena Traczyk // Wychowanie w Przedszkolu.- 2013, nr 9, s. 54-55
70) Bulimia – czy to sprawa szkoły ? / Ewa Grzesiak //Wszystko dla Szkoły.-2008, nr 11, s. 8-9
71) Czy dieta wegetariańska może być właściwym sposobem żywienia dzieci i młodzieży / Karolina Łagowska // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2014, nr 11, s. 2-3
72) Czy istnieje kuchnia nowoczesna? : książki kucharskie w Polsce XIX – XX wiek / Izabela Koczkodaj // Mówią Wieki.- 2012, nr 11, s. 18-21
73) Czy można bez mięsa ? / Marcin Rotkiewicz // Polityka.- 2013, nr 33, s. 20-24
74) Czy teoria jest stosowana w praktyce? Aplikacja modeli zachowań zdrowotnych / Anna Januszewicz // Przegląd Psychologiczny.- T. 54, nr 1 (2011), s. 15-28
75) Czy wiesz co jesz? Zabawy badawcze z krainy zdrowia i smaku / Elżbieta Pędisz // Bliżej Przedszkola .- 2008 , [nr 7-8], z. 2, s. 22
76) Diagnoza i profilaktyka anoreksji i bulimii psychicznej u młodzieży szkolnej / Marta Kowalczuk //Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.-2008, nr 7, s. 6-12
77) Dieta na szóstkę / Katarzyna MDieta na szóstkę / Katarzyna Moskal // Psychologia w Szkole.- 2014, nr 5, s. 103-107
78) Dzieci niejadki – dolegliwość czy problem do rozwiązania / Ewa Winnicka-Makulec // Szkoła Specjalna.- 2012, nr 1, s. 54-57
79) Dzieci wiejskie: styl życia a nadwaga i otyłość / Georgina Franusz // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2013, nr 1, s. 14-19
80) Dzieciaki spaślaki / Joanna Podgórska // Polityka.- 2013, nr 3/4, s. 19-21
81) Edukacja zdrowotna: prawidłowe odżywianie / Mateusz Ziemba // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2011, nr 9, s. 15-20
82) Edukacja żywieniowa na lekcji wychowania fizycznego / Ida Laudańska-Krzemińska //Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2011, nr 3, s. 23-30
83) Epidemia kilogramów / Kamila Czepczor //Psychologia w Szkole.- 2014, nr 2, s. 77-81
84) Fast food wciąż wygrywa / Halina Drachal // Głos Nauczycielski.- 2012, nr 19, s. 9
85) Gdy dziecko odmawia jedzenia / Beata Ziółkowska // Psychologia w Szkole.- 2007, nr 2, s. 131-136
86) Grelina – hormon głodnych / Kamil Kaznowski // Chemia w Szkole.-2012, nr 5, s. 19-21
87) Jak kształtować pozytywne nawyki żywieniowe ?/ Benigna Pietrusewicz // Wychowanie w Przedszkolu.-2010, nr 8, s. 54-57
88) Jak możemy zmienić niepożądane nawyki ? / Magdalena Goetz // Głos Nauczycielski.- 2015, nr 1-2, s. 12
89) Jak rozpoznać zaburzenia odżywiania u ucznia / Małgorzata Łoskot // Głos Pedagogiczny.-2012, nr 35, s. 14-15
90) Jak zapobiegać nadwadze i otyłości u dzieci ? / Jadwiga Charzewska // Wychowanie w Przedszkolu.- 2013, nr 7, s. 5-10
91) Jak żywić dzieci ? / Magdalena Makarewicz – Wujec // Wychowanie w Przedszkolu.-2009, nr 10, s. 19-22
92) Kiedy jedzenie zaczyna zaspokajać głód emocjonalny / Kinga Kaczmarek // Remedium.-2012, nr 11, wkł. s. [IV-VII]
93) Kompulsywne objadanie się. cz. 1 / Dorota Mroczkowska // Remedium.-2008, nr 7-8, s. 46-47
94) Mądre żywienie, zdrowe pokolenie / Julian Piotr Sawiński // Biologia w Szkole z Przyrodą.- 2014, nr 1, s. 37-38
95) Krzepi czy szkodzi ? Krótka historia cukru / Anna Grelewska // Przyroda Polska.- 2011, nr 9, dod. „Natura i Zdrowie”, s. 2-3
96) Mądre żywienie, zdrowe pokolenie / Piotr Julian Sawiński // Biologia w Szkole z Przyrodą.-2014, nr 1, s. 37-38
97) Mętne suplementy / Paweł Walewski // Polityka .- 2012, nr 40, s. 62 -64
98) Między niedostatkiem a nadmiarem: o zaburzeniach odżywiania / Jadwiga Raczkowska // Problemy Opiekuńczo-Wychowawcze.-2008, nr 8, s. 22-33
99) Młodzież o odżywianiu się i atrakcyjności fizycznej / Marta Kowalczuk // Nowa Szkoła.- 2008, nr 2, s. 47-54
100) Mniej śpisz, więcej jesz / Manfred Hallschmid // Charaktery.- 2012, nr 9, s. 34-37
101) Mniej znaczy więcej / Anna Raczyńska // Edukacja i Dialog.- 2015, nr 3/4, s. 6-9
102) Motylki czyli Anorexia nervosa / Katarzyna Wasilewska-Ostrowska // Wychowawca.- 2013, nr 9, s. 24-26
103) Nawyki żywieniowe seniorek w edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży / Alicja Kaiser // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2012, nr 3, s. 26-31
104) Nasze zdrowie – piramida zdrowia: scenariusz zajęć zintegrowanych / Anna Żak // Lider .- 2008, nr 12, s. 29-30
105) Na otyłość…psycholog / Ewa Iskierka-Kasperek // Charaktery.-2008, nr 6, s. 76-78
106) Nadwaga i otyłość – przyczyny i zagrożenia / Agnieszka Przychodni // Nauczanie Początkowe.-2006/2007, nr 4, s. 35-41
107) Nie dam ci się najeść / Zuzanna Kastelaniec // Charaktery.- 2011, nr 2, s. 82-86
108) Nie tylko anoreksja / Magdalena Goetz // Głos Nauczycielski.- 2013, nr 16, s. 8
109) Niedożywienie – jedna z form zaniedbania dzieci / Małgorzata Gajewska // Praca Socjalna.- 2011, nr 6, s. 41-50
110) Niejadki – problem czy żywieniowy przesąd ? / Małgorzata Stańczyk // Życie Szkoły.- 2013, nr 11, s. 28-31
111) Normy żywieniowe receptą na otyłość dzieci? / Anna Satel // Dyrektor Szkoły.- 2012, nr. 6, s. 68-70
112) O środkach odchudzających / Mariusz Galek // Chemia w Szkole.-2013, nr 6, s. 19-22
113) Ocena poczucia własnej wartości w jadowstręcie i bulimii psychicznej / Anna Brytek – Matera // Psychoterapia.- 2007 , nr 3, s. 53 -65
114) Ocena stylu życia oraz sprawności psychofizycznej uczniów szkoły ponadgimnazjalnej / Magdalena Zalewska // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2006, nr 8-9, dod. „Biblioteczka Monograficzna” s. (7)-(16)
115) Odważ się żyć / Dorota Krzemionka // Charaktery.- 2011, nr 6, s. 14-23
116) „Odżywianie a zdrowie” – konspekt lekcji biologii w liceum ogólnokształcącego / Katarzyna Potyrała // Edukacja Biologiczna i Środowiskowa.-2007, nr 1, s. 67-73
117) Odżywianie się i wizerunek własnego ciała – postrzeganie przez młodzieży / Marta Kowalczuk // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2007, nr 12, s. 20-25
118) Odżywianie się : znajomość zasad zdrowego odżywiania się a nawyki żywieniowe / Ewa Ochnio // Lider.-2005, nr 11, s. 7-8
119) Opieka i edukacja zdrowotna w szkole / Małgorzata Hańska // Problemy Opiekuńczo-Wychowawcze.- 2013, nr 4, s. 3-1
120) Osteoporoza – choroba dorosłych, która zaczyna się u młodzieży // Edukacja Biologiczna i Środowiskowa.- 2007, nr 1, s. 24 – 27
121) Otyli za młodu / Joanna Cieśla // Polityka.- 2012, nr 40, s. 25-27
122) Otyłość jako problem psychospołeczny / Małgorzata Obara – Gołębiowska //Człowiek, Niepełnosprawność, Społeczeństwo.- 2008, nr 1, s. 37-52
123) Otyłość – narastający problem wśród dzieci i młodzieży / Agnieszka Jarosz // Edukacja Biologiczna i Środowiskowa.- 2007, nr 1, s. 13-17
124) Otyłość w szkole – nie tylko zbędne kilogramy / Radosław Mysior // Życie Szkoły.-2014, nr 1, s. 12-15
125) Porozmawiajmy o … jedzeniu / Magdalena Goetz // Głos Nauczycielski.- 2014, nr 22, s. 12
126) Powstrzymać anoreksję i bulimię / Marta Kowalczuk // Problemy Opiekuńczo- Wychowawcze.- 2007, nr 6, s. 24 – 27
127) Pracujesz tak jak jesz / Maria Halińska // Psychologia w Szkole.- 2013, nr 4, s. 51-55
128) Prawidłowe odżywianie / Ilona Żeber-Dzikowska // Edukacja Biologiczna i Środowiskowa.- 2009, nr 2, s. 69-79
129) Produkty jedzeniopodobne / Mirosław Stańczyk // Wprost.- 2010, nr 19, s. 34-39
130) Produkty zbożowe podstawą piramidy zdrowego żywienia / Dorota Litwinek // Aura.- 2013, nr 9, s. 14-17
131) Profilaktyka chorób cywilizacyjnych – rola antyoksydantów roślinnych w diecie / Halina Mioduszewska // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2008, nr 1, s. 8-16
132) Promocja zdrowia – jakość żywność i żywienia / Magdalena Krzelowska // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2014, nr 10, s. 8-13
133) Promuj zdrowie ! (scenariusz zajęć) / Agnieszka Fijałkowska // Wszystko dla Szkoły.- 2011, nr 6, s. 15
134) Przedszkole posiłki małego alergika /Małgorzata Stańczyk // Bliżej Przedszkola.- 2013, nr 10, s. 18-19
135) Przerwa między lekcjami – czas na zdrowe nawyki / Paulina Osuch // Remedium.-2014, nr 10, s. 28-29
136) Przykłady złego odżywiania się młodzieży szkół średnich / Ewa Mędrela-Kuder //Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2009, nr 9, s. 13-15
137) Psychoterapia bulimii. Cz. 2 / Honorata Skrętowska // Remedium.- 2010, nr 10, s. 4-5
138) Psychoterapia bulimii. Cz. 3 / Honorata Skrętowska // Remedium.- 2010, nr 11, s. 4-5
139) Psychoterapia bulimii. Cz. 4 / Honorata Skrętowska // Remedium .- 2011, nr 1, s. 6-7
140) Ruch i zdrowe żywienie w szkole (projekt HEPS) / Katarzyna Stępniak // Meritum.- 2012, nr 3, s. 60-66
141) Skuteczność profilaktyki zaburzeń odżywiania się dziewcząt w wieku gimnazjalnym / Beata Mirucka // Edukacja.-2009, nr 4, s. 76-85
142) Społeczne i kulturowe uwarunkowania żywienia / Anna Szymańska // Lider.- 2011, nr 9, s. 10-12
143) Sposób na „niejadki” / Agata Tomala // Wychowanie w Przedszkolu.- 2012, nr 1, s. 45-47
144) Sposób na zabójczą dietę / Uwe Berger // Charaktery.-2009, nr 7, s. 42-45
145) Sposób żywienia młodzieży w szkołach średnich / Klaudia Łomińska // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2013, nr 7, s. 32-37
146) Stołówki pełne paradoksów / Agata Oleksiak // Dyrektor Szkoły.- 2012, nr 6, s. 81-84
147) Styl życia a choroby nowotworowe / Katarzyna Mróz // Zielona Planeta.- 2007, nr 1, s. 13-16
148) Szkolny obiad w zgodzie z prawem / Michał Łyszczarz // Dyrektor Szkoły.- 2014, nr 4, s. 46 -48
149) Świadomość znaczenia różnic kulinarnych i zmiany nawyków żywieniowych / Anna Linka // Praca Socjalna.- 2015, nr 1, s. 3-14
150) Tendencja behawioralna względem jedzenia oraz szczupłej sylwetki w anoreksji / Aleksandra Fila – Jankowska // Studia Psychologiczne .- T. 46 z.3 (2008), s. 69-89
151) Trauma i dysocjacja w zaburzeniach jedzenia / Radosław Tomalski // Psychoterapia.- 2007, nr 2, s. 17-27
152) „To śmieci tuczą dzieci!” (scenariusz przedstawienia) / Agnieszka Fijałkowska // Wszystko dla Szkoły.- 2011, nr 6, s. 4-6
153) Uzależnienie od jedzenia a uzależnienie od substacji psychoaktywnych / Jadwiga Kaszubska-Zalewska // Alkoholizm i Narkomania.- 2010, nr 2, s. 143-151
154) Warunki i działania dla zwiększenia aktywności fizycznej uczniów – opinie / BarbaraWoynarowska // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2008, nr 3, s. 9-15
155) Warzywa i owoce a nasze zdrowie: film na zajęciach edukacyjnych: scenariusz / Krystyna Dąbek // Modelowe Nauczanie.- 2012, nr 1-2, s. 14-16
156) Wiedza kobiet na temat zachowań zdrowotnych w okresie ciąży i połogu / Anna Toporska // Chowanna.- T. 2 (2008), s. 79 – 94
157) Wiem, co jem. A ty? / Halina Drachal // Głos Nauczycielski.- 2011, nr 50, s. 15
158) Wiem co jem – czyli promujemy zdrowe żywienie w społeczności szkolnej / Magdalena Ankiewicz-Kopicka // Biologia w Szkole z Przyrodą
159) Wiem, co jem: scenariusz zajęć dla dzieci trzy- czteroletnich / Karolina Gawlik // Bliżej Przedszkola. – 2012, nr 5, s. 100
160) Wiem co jem, żyję zdrowo i kolorowo / Jolanta Piętowska // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2012, nr 9, s. 13-14
161) Wpływ diety na funkcjonowanie poznawcze u dzieci / Marta Komorowska // Remedium.- 2010, nr 10, s. 6-7
162) Zaburzenia odżywiania się w portalach internetowych – opis i analiza zjawiska / Małgorzata Talarczyk // Psychoterapia.- 2010, nr 1, s. 67-80
163) Zaburzenia emocjonalne w jadowstręcie i bulimii / Anna Brytek-Matera // Terapia : Uzależnienia i Współuzależnienia.- 2009, nr 3, s. 24-27
164) Zaburzenia rozwojowe a dieta / Magdalena Cubała-Kucharska // Niezbędnik pedagoga, psychologa, wychowawcy.- 2009, nr 1, s.5-10
165) Zagrożenie młodzieży anoreksja i bulimia / Marta Kowalczuk // Problemy Opiekuńczo-Wychowawcze.- 2008, nr 8, s. 34-40
166) Zajadanie emocji / Tomasz Garstka // Głos Nauczycielski.- 2011, nr 36, s. 16
167) Zajadanie emocji? Największa efektywność leczenia bulimii / Tomasz Garstka // Głos Nauczycielski.- 2011, nr 38, s. 16
168) Zajadanie emocji? Cz. 3 program profilaktyczny dotyczy zaburzeń jedzenia / Tomasz Garstka // Głos Nauczycielski.- 2011, nr 40, s. 16
169) Zdrowe odżywianie – wiem, co jem / Marzena Głogowska // Świetlica w Szkole.- 2010, nr 3, s. 17-18
170) Zasady zdrowego żywienia / Jadwiga Charzewska // Wychowanie w Przedszkolu.- 2012, nr 10, s. 24-28
171) „Zdrowo się odżywiamy, uczymy się komponować jadłospis ” – scenariusz / Anna Kwaśny //Wiadomości Przedszkolaka.- 2010, nr 7, s. 11-12
172) Zdrowy styl. Zdrowe odżywianie / Janina Kiełbowicz // Wychowanie w Przedszkolu.- 2008, nr 8, s. 50-53
173) Zespół jedzenia kompulsywnego: w kręgu uzależnień behawioralnych / Beata Ziółkowska // Remedium.- 2012, nr 11, wkł. s. [I-III]
174) Żywienie a odporność przedszkolaków / Magdalena Makarewicz-Wujec // Wychowanie w Przedszkolu.- 2010, nr 1, s. 48-51
175) Żywienie a rozwój psychofizyczny i stan zdrowia uczniów klas I-III/ Edyta Suliga // Nauczanie Początkowe.- 2006/2007, nr 4, s. 27-34
176) Żywienie dzieci i młodzieży szkolnej – choroby dietozależne / Antoni Szymański // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2008, nr 1, s. 4-7
177) Żywienie osób aktywnych ruchowo w świadomości studentów kierunku turystyka / Barbara Bergier // Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.- 2006, nr 2, s. 12-14
178) Żywienie – podstawa zdrowia i urody / Krzysztof Mizera // Lider.-2008, nr 12, s, 14-16
179) Żywienie w profilaktyce chorób nowotworowych / Jan Lach // Lider.- 2009, nr 10, s. 12-14
180) Żywienie w chorobie serca / Stanisław Lis // Lider.- 2005, nr 10, s. 15-16