Kawa

Książki:

1. Amerykanizacja polskiej kultury kulinarnej : przegląd zagadnień / Krzysztof Piotr Skowroński // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole, 2007. – S. 361-381
M 197693 M 197769 (Opole)

2. Bałkańska kultura kawiarniana : niektóre aspekty / Alicja Węcławiak // W : Słowianie, my lubim… świętować / pod red. Patryka Borowiaka, Nadii Czachowskiej-Aleksić i Michała Kucharskiego. – Poznań : Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk : Koło Naukowe Slawistów i Bałkanistów : Instytut Filologii Słowiańskiej. Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2023. – S. 45-53

3. Historia kawy czyli Opowieść o najważniejszym napoju świata / Izabella Wit-Kossowska. -Warszawa : Wydawnictwo SBM Sp. z o.o., cop. 2021. – 201, [7] s. : fot., il. ; 26 cm.

4. Jak odkrycie kawy rozpoczęło nową formę życia kulturalno-obyczajowego w Europie? / Mateusz Sekuła // W : Innowacje w kulturze na przestrzeni wieków / red. Joanna Kołat, Agata Świerczek, Sylwia Wyszogrodzka. – Kraków : Akademia Ignatianum : Wydawnictwo WAM, 2016. – S. 119-135

5. Kawa, herbata i czekolada : nowe napoje XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej – ich wpływ na życie codzienne / Ewa Wendland. – Łysomice : Dom Wydawniczy Duet, cop. 2008. – 314 s. : il. ; 21 cm.

6. Kawa : historia wielu interesujących osób i przeszkód, z jakimi spotykał się gorzki czarny napar, zwany kawą, w swoim zwycięskim pochodzie z Arabii Felix wokół świata, czego nie zdołał powstrzymać nawet muhtasib ze świętego miasta Mekki / Božidar Jezernik ; przeł. Joanna Pomorska. – Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2011. – 244, [4] s. : il. ; 21 cm. – (Esej)

7. Kawa : historia, wróżby, przepowiednie / Sandra Mizumoto Posey ; z ang. przeł. Katarzyna Rosłan.- Warszawa : „Świat Książki”, cop. 2004. – 208 s. : il., rys. ; 16 cm.

8. Kawa i herbata na ziemiach polskich : handel, konsumpcja, obyczaje / Kordian Tarasiewicz. – Warszawa : Szkoła Główna Handlowa. Oficyna Wydawnicza, 2009. – 166 s. : il. ; 21 cm.

9. Kawa : legenda, historia, anegdota, receptariusz / Leszek Rum. – Wyd. 3. – Wrocław : „W Kolorach Tęczy”, 2000. – 125, [1] s. : fot., rys. ; 24 cm.
C 060398 (Nysa)

10. Kawa – trucizna czy lekarstwo : dawne uwarunkowania społeczno-kulturowe dotyczące leczniczego stosowania kawy i prób jej fałszowania / Joanna Gierszewska-Barwik // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 95-100
* Dot. podejścia do kawy społeczeństwa polskiego od momentu pojawienia się jej na terytorium Rzeczypospolitej. W pracy zostały zawarte informacje na temat społecznego i kulturowego myślenia ludzi od XVIII do XXI wieku na temat wpływu używki na organizm człowieka. Przedstawiono także dawne metody stosowane przy fałszowaniu kawy
M 218938 (Opole)

11. Kawa w dyskursie społecznym na Górnym Śląsku w XIX wieku (obieg polskojęzyczny) / Krystyna Kossakowska-Jarosz // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. – Opole, 2007. – S. 123-134
M 197693 M 197769 (Opole)

12. Literacki konflikt kulinarny : między sarmackim stołem a oświeceniową kawiarnią / Dominika Dźwinel. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 417-424
* Celem artykułu jest podjęcie rozważań na temat XVIII-wiecznego konfliktu pomiędzy tradycyjną kulturą staropolską a nowoczesnymi zwyczajami płynącymi z Europy Zachodniej – głównie z Francji. Materiałem obrazującym różnice poglądów oświeconych są wybrane utwory literackie o tematyce kulinarnej
M 218938 (Opole)

13. Media poznania – media oswojenia : kawa i wino w podróżach Gustava Zechentera-Laskomerskiego / Aleksandra Hudymač // W : Sztuczne raje : upojenia kulturą – upojenia w kulturze : przypadek słowiański / red. nauk. Anna Gawarecka, Izabela Lis-Wielgosz, Roman Sliwka. Poznań : Wydawnictwo Naukowe UAM, 2023. – S. 217-229

14. O kawie i herbacie prawie wszystko / [oprac. Beata Bomertówna ; współpr. Krystyna Juriewicz]. – Warszawa : „Pagina”, 1998. – 105, [3] s., [17] s. tabl. : il. (gł. kolor.), mapa ; 23 cm.
M 066389 (Nysa)

15. Przygody z kawą i herbatą : anegdoty, wydarzenia / Kordian Tarasiewicz. – Warszawa : „Veda”, 2000. – 202, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 19 cm.

16. Używki w świetle przysłów tureckich / Beata Kijanka // W : Antropologia używek w gospodarce i życiu społecznym / pod redakcją Justyny Żychlińskiej, Anetty Głowackiej-Penczyńskiej, Jacka Woźnego. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2016. – S. 91-104

17. W encyklopediach nie znajdziecie czyli Mini leksykon rzeczy śmiesznych, poważnych i osobliwych / Ewa Sabelanka. – Poznań : Krajowa Agencja Wydawnicza, cop. 1991. – S. 128-131 : Kawa
M 53108 (Kędzierzyn-Koźle), M 046155 (Kluczbork), C 056986 (Nysa), I 163162 (Opole)

18. W 80 filiżanek dookoła świata : piętnaście najsłynniejszych kawiarni / Jarosław Molenda. – Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2021. – 351, [1] s. : fot., il. ; 22 cm.

19. Wokół kawowego kubka / Edward Szymkowiak ; [il. Joanna Sołtysiak]. – Toruń : Wydaw. Urbański, 1998. – 96 s. : il. ; 21 cm.

Artykuły w czasopismach:

20. Choroba przesiadywania / Wojciech Nowicki // Tygodnik Powszechny. – 2013, nr 50, s. 42-43
* Wiedeńskie kawiarnie

21. 9 [Dziewięć] kaw : pamiętnik znaleziony w papierowym kubku / Marcin Wicha // Tygodnik Powszechny. – 2009, nr 42, s. 46-47

22. Kawa czy herbata? : codzienne rytuały w poezji polskiej przełomu XX i XXI wieku / Anna Spólna // Radomskie Studia Filologiczne. – Nr 1 (2014), s. 45-54
* Dostępne w Internecie: https://wfp.uniwersytetradom.pl/wp-content/uploads/sites/21/2021/12/RSF-2014_11.pdf [dostęp: 30.09.2024 r.]

23. Kawa, czyli pożytki z abstynencji / Robert Makłowicz // W Drodze. – 2014, [nr] 7, s. 74-77

24. Kawa i papierosy / Mikołaj Halicki // Kino. – 2004, nr 11, s. 66-67
* Zawiera rec. filmu: Kawa i papierosy / reż. Jim Jarmusch

25. Kawa na sposób Polski / Kordian Tarasiewicz // Mówią Wieki. – 2004, nr 9, s. 28

26. Kawa w sercu Europy / Beata K. Nykiel ; [tł. na ang. Tomasz Bieroń] // Herito. – 2012, nr 1, s. 162-171
* Kawa w sztuce i literaturze

27. Kraina kawą płynąca / Piotr Boroń // Polityka. – 2008, nr 2, s. 70-71
* Klubokawiarnie w PRL-u

28. Krakowskie życie kawiarniane, czyli co nieco o piciu kawy w Krakowie od początku XVIII w. / Małgorzata Czerwiec-Dzierżymirska // Biblioteka Kraków. – 2019, nr 2, s. 2

29. Krótka historia kawy i herbaty w Polsce XX wieku / Barbara Libera // Mówią Wieki. – 2012, nr 11, s. 41-45

30. Łagodna arabika, kwaśna robusta / Wojciech Nowicki // Tygodnik Powszechny. – 2009, nr 15, s. 53-54

31. Magia kawy / Rita Pagacz-Moczarska // Alma Mater. – Nr 108 (2008), s. 80-81
* Wystawa „Świat kawy” w Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie

32. Milka, Tchibo i Haribo… czyli onomastyka na deser. Cz. 1 / Marta Czyżewska // Studia Niemcoznawcze. – T. 36 (2007), s. 533-538

33. Misjonarza rzecz o kawie i nie tylko, czyli o zwyczaju picia kawy w XVIII wieku w Polsce / Anna Janicka // Przegląd Orientalistyczny. – 2013, nr 3/4, s. 148-151

34. Mowa kawy / Marcin Napiórkowski ; rozm. przepr. Mariusz Herma // Polityka. – 2016, nr 6, s. 89-91
* Kultura picia kawy w Polsce

35. Na spazmy i wapory lekarstwo / Wojciech Nowicki // Tygodnik Powszechny. – 2011, nr 47, s. 44-45
* Artykuł poświęcony kawie

36. Napary chimeryczne / Joanna Podgórska // Polityka. – 2001, nr 51/52, s. 145-148
* Tradycje picia kawy i herbaty

37. Od kawowca do kawiarni / Aleksander Król, Grzegorz Szczepański // Charaktery. – 2010, nr 10, dod. „Przy kawie”, s. 2-6

38. Odmienność znaczeniowa spożywania kawy w różnych kulturach / Piotr Dominik, Michał Koskowski // Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula. – 2018, [nr] 3, s. 5-17
* Dostępne w Internecie: https://bibliotekanauki.pl/articles/1523593 [dostęp: 30.09.2024 r.]

39. Potok kawy / Tomasz Walat // Polityka. – 2012, nr 35, s. 92-94

40. Sto lat z małą czarną / Kordian Tarasiewicz ; rozm. przepr. Tomasz Zbigniew Zapert // Nasza Polska. – 2010, nr 51/52, s. 23

41. Tradycyjna kawa po turecku w oczach albańskich emigrantów w Polsce / Aleksandra Zalewska // Etnografia Polska. – 2010, z. 1-2, s. 113-130

42. Trzecia fala kawy / Aga Kozak // Przekrój. – 2013, nr 3, s. 78-79

43. Wielka czarna / Sebastian Stodolak // Newsweek Polska. – 2014, nr 17/18, s. 80-83

44. Wierni kawiarni / Ola Salwa // Polityka. – 2014, nr 22, s. 107-109
* Polski rynek kawiarniany

45. Zwyczaj picia kawy i herbaty odzwierciedlony w polskim słownictwie i frazeologii / Agnieszka Piela // LingVaria. – Nr 1 (2015), s. 141-152
* Dostępne w Internecie: https://rebus.us.edu.pl/bitstream/20.500.12128/18709/3/Piela_Zwyczaj_picia_kawy_i_herbaty.pdf [dostęp: 30.09.2024 r.]

Zob. też hasło: Kawiarnia

Oprac. Anna Zacłona
Wydział Informacji, Bibliografii i Udostępniania Zbiorów
PBW w Opolu

 

Udostepnij:

Projekty i programy

Współpraca

Przewiń do góry Skip to content