Mięso

Książki:

1. Czytając mięso : literacka polityka gatunkowa w powieści Michela Fabera „Pod skórą” / Robert McKay ; przełożyła Ewa Ulińska // W : Zwierzęta i ich ludzie : zmierzch antropocentrycznego paradygmatu / pod red. Anny Barcz i Doroty Łagodzkiej. – Warszawa : Instytut Badań Literackich PAN. Wydawnictwo, 2015. – S. 205-221

2. Koszerność jako znak żydowskiej tożsamości / Noah Rosenkranz zu Rotenstein. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 392-402
M 218938 (Opole)

3. Mięso jako źródło do badań nad ucztami, określaniem ich znaczenia i pozycją społeczną w Egipcie okresu nagadyjskiego / Malwina Brachmańska. – Bibliogr. // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 11-21
M 218938 (Opole)

4. Mięsoholicy : 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka / Marta Zaraska. – Warszawa : Czarna Owca, 2017. – 355 s.

5. Święte mięso i społeczne ciało / Gerhard Baudy // W : Jedzenie : rytuały i magia / oprac. Franz-Theo Gottwald, Lothar Kolmer ; przeł. Elżbieta Ptaszyńska-Sadowska. – Warszawa : Warszawskie Wydawnictwo Literackie Muza SA, 2009. – S. 51-81
* Rytualne fikcje w antycznej praktyce składania ofiar i w chrześcijańskiej eucharystii
M 201024 (Opole)

6. Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. – Warszawa : Arkady, 2009. – S. 132-140 : Wołowina ; S. 141-144 : Wieprzowina i mięso dzika ; S. 145-150 : Wędliny ; S. 151-154 : Jagnięcina ; S. 155-160 : Drób i dzikie ptactwo
C 202966 I 202993 (Opole)

7. „Zjadłbym konia z kopytami” i dlaczego tego nie zrobię : historyczne uwarunkowania tabu żywieniowego : wokół konsumpcji koniny w Polsce / Marcin H. Gapski // W : Dziedzictwo kulinarne w kontekstach tradycyjnych i współczesnych / pod redakcją Jana Adamowskiego, Marioli Tymochowicz. – Lublin : Muzeum Lubelskie, 2018. – S. 64-71

8. Zwierzęta w kulturze łużyckiej : między konsumpcją realną a konsumpcją symboliczną / Justyna Żychlińska // W : Apetyt na jedzenie : pokarm w społeczeństwie, kulturze, symbolice na przestrzeni dziejów / pod red. Justyny Żychlińskiej i Anetty Głowackiej-Penczyńskiej. – Bydgoszcz : Wydawnictwo Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, 2018. – S. 22-38
M 218938 (Opole)

Artykuły w czasopismach:

9. Bohater do zjedzenia : mięso zwierząt jako tabu w polskiej prozie dla dzieci i młodzieży / Ewelina Rąbkowska. – Bibliogr. // Guliwer. – 2020, nr 1, s. 16-24

10. Jak smakuje ogon byka? : kuchnia tauromachiczna w kontekście tożsamości kulturowej / Magdalena Ziółkowska-Kuflińska // Czas Kultury. – 2013, nr 5, s. 60-65

11. Konina od zawsze passė / Marcin H. Gapski // Tygodnik Powszechny. – 2013, nr 11, s. 27
* Końskie tabu w dziejach świata

12. Kto nam podłożył świnię / Dariusz Łukasiewicz // Polityka. – 2021, nr 49, s. 80-81

13. Łączy nas mięso / Marek Rabij // Tygodnik Powszechny. – 2019, nr 10, s. 14-18

14. Między nami zwierzęta / Joanna Bocheńska // Znak. – 2013, nr 3, s. 23-26
* Zwierzęta i ubój rytualny w kulturze narodów Bliskiego Wschodu

15. Mięsna historia człowieka / Marta Zaraska // Polityka. – 2015, nr 51/52, s. 102-105

16. Mięso nie jest niewinne / Jarosław Urbański ; rozm. przepr. Joanna Podgórska // Polityka. – 2016, nr 52/53, s. 105-107
* Rozmowa nt. politycznej historii mięsa

17. Nazwy mięsa i potraw mięsnych w języku rosyjskim (geneza i pochodzenie) oraz ich odpowiedniki w języku polskim / Irena Łukaszuk // Studia Wschodniosłowiańskie. – T. 2 (2002), s. 197-220

18. Pokusa i zgorszenie / Aleksandra Krupa-Ławrynowicz ; rozm. przepr. Michał Kuźmiński // Tygodnik Powszechny. – 2019, nr 10, s. 18021
* Mięso w kulturze

19. Przecież jeż to mięso też / Marta Zaraska // Polityka. – 2013, nr 13, s. 74-76
* Mięso w różnych kulturach

20. Rozpustna i pyszna / Agnieszka Krzemińska // Polityka. – 2013, nr 45, s. 68-69
* Świnia w historii i kulturze

21. Sztuka mięsa, czyli o zjadaniu zwierząt / Monika Kozień // Konteksty. – 2009, nr 4, s. 130-136

22. Sztuka mięs(n)a / Agata Sitko // Er(r)go. – 2019, nr 1, s. 95-113, 189

23. Tego się nie je / Michał Misiak // Tygodnik Powszechny. – 2020, nr 8, s. 60-63
* Tabu pokarmowe w kulturze

24. W kulinarno-kulturowym garnku kipi / Ewa Kopczyńska ; rozm. przepr. Katarzyna Pawlicka // Znak. – 2020, nr 1, s. 16-23

25. Wegetarianie wszystkich krajów, łączcie się! : mięso w malarstwie Zbyluta Grzywacza i Jerzego Kutkowskiego oraz grupy The Krasnals / Marianna Czerwińska // Rocznik Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. – T. 29 (2012), s. 252-260

26. Zakaz spożywania wieprzowiny : (Kpł 11,7; Pwt 14,8) : czas i przyczyny jego sformułowania / Janusz Lemański // Warszawskie Studia Teologiczne. – T. 28, [cz.] 1 (2015), s. 79-102

Zob. też hasło: wegetarianizm

Oprac. Anna Zacłona
Wydział Informacji, Bibliografii i Udostępniania Zbiorów
PBW w Opolu