Restauracja, bar, lokal gastronomiczny

Książki:

1. Były dancingi i grały orkiestry w mieście Łodzi : opowieść o muzyce, knajpach i nocnym życiu PRL-u / Jerzy Krzywik Kaźmierczyk. – Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński, 2010. – 226 s. : il. ; 21 cm.

2. McDonald’s : historia złotych łuków / John F. Love ; [tł. Agnieszka Grzybek, Anna Masłoń, Tomasz Śpiewak]. – Warszawa : VFP Communications, cop. 2007. – 422 s., [32] s. tabl. : il. ; 23 cm.

3. Nazwy szczecińskich pubów / Beata Afeltowicz // W : Dialog kultur w nowej Europie : historia, literatura, język / pod red. Krystyny Iwan ; Uniwersytet Szczeciński. – Szczecin : “Zapol”, 2003. – S. 151-161
M 200696 (Opole)

4. Pod złotą gwiazdą : karczmy, hotele, restauracje, kawiarnie dawnych Katowic / Jadwiga Lipońska-Sajdak. – Katowice : AM Poligrafia, 2015. – 207, [1] s. : il. kolor. ; 17×24 cm.

5. Polska karczma : restauracja, kawiarnia / Bogdan Baranowski. – Wrocław : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1979. – 136, [3] s., [50] k. tabl., IV s. tabl. kolor. : il. ; 19 x 21 cm.
M 025081 (Brzeg), M 60645 (Kędzierzyn-Koźle), M 115839 (Opole)

6. Smok pod beszamelem, czyli O jedzeniu w Krakowie / Małgorzata Staszczak-Ciałowicz. – Radwanowice : Wydawnictwo Klucz, 2012. – 124 s. : il. ; 20 cm.

7. To były knajpy! / Wiesław Wiernicki. – Wyd. 2. – Warszawa : Wiesław Wiernicki, 2004. – 194, [5] s. : il. ; 24 cm.
* Restauracje, kawiarnie i cukiernie warszawskie (1918-1939)

8. Wierzynek / [tekst Leszek Mazan]. – Kraków : Krajowa Agencja Wydawnicza, 1984. – [58] s. : il. kolor. ; 22 cm.

 

Artykuły w czasopismach:

9. Bar mleczny / Jerzy Kochanowski // Pamięć.pl. – 2013, nr 5, s. 58-59

10. Co mówią gwiazdki / Marta Wróbel // Polityka. – 2016, nr 21, s. 100-102
* Restauracje oznaczone gwiazdkami Michelina

11. Gdyńskie bary, restauracje i kawiarnie w okresie PRL : (wspomnienia) / Michał Sikora // Rocznik Gdyński. – Nr 17 (2005), s. 102-111

12. Izba regionalna w smażalni ryb : antropologiczna analiza wnętrz lokali gastronomicznych na Kaszubach Północnych / Małgorzata Bujak // Łódzkie Studia Etnograficzne. – T. 46 (2007), s. 13-23

13. Jedzenie po polsku / Grzegorz Stiasny // Architektura Murator. – 1999, nr 9, s. 40-43
* Wystrój wnętrz barów, restauracji i kawiarni

14. Konfesjonał diabła : garçon! / Maria Buławinowa // Forum. – 2011, nr 29, s. 28-29
* Restauracje francuskie

15. Koza, kurz i trociny / Dariusz Pawlicki // Twórczość. – 2009, nr 4, s. 148-149
* Nowojorski pub “McSorley’s Old Ale House”

16. Kuchenne egzekucje Magdy Gessler / Piotr Millati // Bliza. – 2014, nr 3, s. 200-204

17. Libacja w spelunce : opis lokali o złej sławie / Aleksandra Krupa // Łódzkie Studia Etnograficzne. – T. 46 (2007), s. 49-58

18. Mikroświat pubu Rejs : szkic antropologiczny / Jakub Walczak // Kultura Współczesna. – 2008, nr 4, s. 168-176
* Pub „Rejs” we Wrocławiu

19. Nazwy lokali gastronomicznych w Opawie / Samuela Tomasik // Bohemistyka. – [Nr] 2 (2016), s. 125-132

20. Nazwy własne restauracji, kawiarni i klubów na krakowskim Kazimierzu w interpretacji historycznokulturowej / Elena Palinciuc // Onomastica. – R. 52 (2007), s. 285-302

21. Nazwy wrocławskich restauracji jako przykład urbochrematonimów : analiza semantyczna / Adam Dombrowski // Językoznawstwo. – 2015, nr 1, s. 31-41

22. O dwóch takich, co byli w restauracji : James Joyce i Daniił Charms o głodzie / Aleksandra Surdykowska // Studia Litteraria Universitatis Iagellonicae Cracoviensis. – [T.] 9 (2014), s. 287-294

23. O zachowaniu się przy stole / Magda Gessler ; rozm. przepr. Małgorzata Sadowska // Przekrój. – 2010, nr 51, s. 14-17
* Program telewizyjny „Kuchenne rewolucje”

24. Osobliwość postkolonialnego Joyce’a / Tomasz Surdykowski // Studia Litteraria Universitatis Iagellonicae Cracoviensis. – [T.] 9 (2014), s. 295-302
* Restauracje w literaturze

25. Pogoda dla aniołów : fantazje artystyczne anielskich kreacji w nazewnictwie oraz wystroju instytucji gastronomicznych w województwie śląskim / Hanna Goszyc // Literatura Ludowa. – 2012, nr 5, s. 53-61

26. Przeklęte rewiry / Wojciech Nowicki // Tygodnik Powszechny. – 2009, nr 9, s. 38-39

27. “Przepisy” na ludową przestrzeń : o aranżowaniu miejsc biesiadnych / Magdalena Sztandara // Łódzkie Studia Etnograficzne. – T. 46 (2007), s. 25-38

28. Smak na Peerel / Agnieszka Sowa ‘’ Polityka. – 2011, nr 18, s. 108-113
* Lokale gastronomiczne nawiązujące do czasów PRL

29. Smaki świata po szczecińsku / Ewa Kołodziejek // Pogranicza. – 2010, nr 4, s. 45-50

30. Soul Kitchen / Jakub Socha // Kino. – 2011, nr 1, s. 62-63
* Zawiera rec. filmu: Soul Kitchen / reż. Fatih Akin, 2009

31. Spotkanie sztuk : aranżacje warszawskich kawiarni i barów na przełomie lat piećdziesiątych i sześćdziesiatych XX wieku = Meeting of Arts : interior arrangement of Warsaw cafés and bars at the turn of the 1960s / Izabela Lewoczewicz. Meeting of Arts : interior arrangement of Warsaw cafés and bars at the turn of the 1960s – Tekst równol. pol., ang. // Almanach Warszawy. – T. 9 (2015), s. 263-311

32. Uczta w holenderskiej restauracji : film “Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek” Petera Greenawaya / Beata Lisowska // Łódzkie Studia Etnograficzne. – T. 46 (2007), s. 157-165

33. Warszawa kulinarna / Jolanta Wachowicz-Makowska. – (Wokół tradycji) // Spotkania z Zabytkami. – 1996, nr 4, s. 32-33
* Przedwojenne restauracje warszawskie

34. Wielkie żarcie // Film. – 2010, nr 11, s. 56-58
* Restauracje w filmie

35. Zajadając hamburgera i pikantne skrzydełka kurczaka – rozważania nad przestrzenią fast foodów (McDonald’s i KFC) / Elżbieta Woźniak-Łojczuk // Nowe Media, Nowe w Mediach. – Nr 3 (2007), s. 237-246

 

Oprac. Anna Zacłona

Wydział Informacji i Bibliografii, PBW W Opolu